/ netinfo
В сезона на градушките и жътвената кампания зърнопроизводителите са притеснени за реколтата си заради готвени протести на служителите на Агенцията за борба с градушките.

Според синдикалните организации там, хората, работещи на полигоните, възнамеряват да обявят гражданско неподчинение от 3 юли и да спрат работа. Причината - настояват заплатите им да бъдат увеличени с 20%.
 
Страната ни е подготвена за сезона на градушките

При евентуални протести реколтата от рапица, ечемик, пшеница и други култури ще се окаже без защита. Зърнопроизводителите подкрепят исканията на служителите на полигоните, но в същото време са притеснени за реколтата.
 
"Ако се преустанови защитата, ние ще се чувстваме незащитени и ще може да загубим реколтата. Колегите са притеснени и апелираме за трезво мислене и постигане на удовлетворяване на исканията на служителите", коментира пред БНТ Светослав Русалов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Все още няма категорично решение дали ще се протестира, заявиха от полигоните. Ако не се постигне договорка за увеличение на заплатите, тогава ще бъде обявено гражданско неподчинение.

Може ли Агенцията за борба с градушките да стане държавно предприятие?

"Разчитаме на трезвото съзнание и от двете страни относно служителите на изпълнителна агенция Борба с градушките и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието да могат да изпълнят поне част от исканията им", заяви още Русалов.
 
За по-голяма защита на културите в цяла България зърнопроизводителите настояват да бъде осъществена реформата, която трябваше да се случи в Агенцията за борба с градушките. Предвиждаше се да бъдат изградени още 32 ракетни площадки, както и да се закупят 4 самолета за противоградна защита.