/ снимка: БГНЕС, архив
Добре е Изпълнителната агенция "Борба с градушките" да бъде частично подпомагана от държавата, рискът обаче тя изцяло да стане държавно предприятие от началото на следващата година и в един момент да се окаже без приходи ще бъде много голям. Това коментира по време на парламентарния контрол министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
Министърът отговаря на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова относно структурните и финансови проблеми в Изпълнителната агенция. Порожанов каза, че ще постави темата за обсъждане следващата сряда в Комисията по земеделие в парламента по време на блиц контрол.
 
Изпълнителна агенция "Борба с градушките" има своите проблеми и те не са от вчера. Те са свързани със закупуването на противоградни ракети, както и с осигуряване заплатите на служителите, посочи министърът.
 
В момента има допълнение на екипите, които вече не са по двама, а по трима. Служителите на площадките получават минималната работна заплата от 460 лв. Поел съм ангажимент от 1 юли заплатите им да бъдат увеличени, каза Порожанов.
 
Той уточни, че искането на служителите е за 20% увеличение, което той напълно разбира и подкрепя. Затова темата ще остане отворена и ще направя всичко възможно за удовлетворяване на исканията в рамките на законовите възможности, обеща Порожанов.
 
360 лв. месечно получават висшисти към Агенцията за борба с градушките

Има разработена, много добра по думите на министъра, стратегия за преструктуриране на агенцията в държавно предприятие, което да се издържа от вноски на земеделски производители, които да осигурят пълноценно финансиране на всички дейности - издръжка, работни заплати и т.н.
 
"Наистина най-добрата възможност е предприятието да стане търговско дружество и да падне от тежестта на бюджета. Проблемът обаче е в това, доколко тези вноски, така записани, са реализуеми", посочи министърът. Той каза още, че в момента се изготвя анализ за това как действа системата в останалите държави, по какъв начин се издържат подобни агенции и предприятия, които не са на бюджетна издръжка.
БТА