борба с градушките
борба с градушките / netinfo
На среща между изпълнителния директор на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев, Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати от земеделието и представители на Министерството на земеделието и храните в момента се решава бъдещето на бранша, отговорен за успешното опазване на селскостопанската ни продукция. Това съобщи за Дарик председателят на синдиката към агенцията Евгений Иванов. Срещата е започнала в 14.00 часа. По думите му, ако щатовете не бъдат окомплектовани и не се предприемат някакви действия за повишаване на заплатите, от 18 април служителите на агенцията излизат на гражданско неподчинение.

Към днешна дата в много от полигоните работят по двама души, при положение, че са нужни поне трима заради денонощните дежурства. Според Иванов в Министерството на земеделието има достатъчно свободни щатове, които могат да се прехвърлят към Агенцията за борба с градушките. Основната причина това да не се случва, са бюрократичните пречки във ведомството. Нужна е политическа воля, добави синдикалистът.

На територията на Пловдивска област има 50 полигона, които са разположени в землищата на селата Голям Чардак и Поповица. Тази година сезонът за борба с градушките се открива на 27 април.   

Парадоксът е, че работим с много добра техника, има и достатъчно противоградни ракети, а имаме недостиг на хора, коментира Евгений Иванов. Той каза още, че работата им е много отговорна и от доста време насам на тези позиции се наемат само висшисти. Повечето от тях работят на минимална работна заплата и с удръжките реално получават около 360 лв.