Програма „Детско здраве“ осигурява връзка на родители и лекари от страната с водещи специалисти в София.

Това съобщи на брифинг в Добрич служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В Медицинския център при Многопрофилната болница за активно лечение в областния град специалисти от столицата извършват безплатни прегледи на деца от нула до 18 години. 

Изграждат хеликоптерни площадки край болниците в големите градове

"Почти винаги, когато правим тази кампания, се откриват деца със здравословни проблеми. Преди месец имахме четири такива в Бургас. Едното веднага бе насочено към София, вече е оперирано и проблемът е решен. Точно това е идеята - това не са обикновени профилактични прегледи, а високоспециализирани", допълни той.

"По този начин подсигуряваме връзка и на местните лекари с колегите от София, за да могат впоследствие всички прегледани деца, а и тези, които не са дошли, да имат възможност да комуникират с водещите специалисти от столицата. За родителите също е удобно, защото те получават координатите на тези лекари и имат пряк контакт с тях", каза още министърът. 

По думите му кампанията „Детско здраве“ винаги посещава и втори път градовете, през които е минала, за да направят специалистите оценка на състоянието на прегледаните деца и на заболеваемостта и да извадят статистически данни.

"За днешните прегледи в Добрич са записани 320 деца, но идват и много извън графика, каза още здравният министър. „Няма да има дете, което да не бъде прегледано. По моя прогноза ще минат над 400. Колегите си вършат работата. Мисля, че родителите са доволни, защото специалисти от всички специалности в момента са на тяхно разположение“, допълни той.  
Александра Андонова, БТА