Прогнозни резултати за кметската битка в страната
Прогнозни резултати за кметската битка в страната / снимкa: Sofia Photo Agency

Според първите резултати на социологическите агенции, извършвали екзит пол в изборния ден, в Благоевград печели кандидатът на БСП Костадин Паскалев, в Русе – Божидар Йотов. Кандидатите на ГЕРБ печелят във Видин – Румен Видов, Ямбол – Георги Славов, Бургас – Димитър Николов, Сливен – Йордан Лечков, Враца – Тотю Младенов, Габрово - Томислав Дончев.

Според прогнозните резултати на МБМД за районни кметове, партия ГЕРБ води в 10 столични района.

Сините печелят в Кюстендил - Петър Паунов от Коалиция за Кюстендил с 62,8%; Велико Търново - Румен Рашев с 56 на сто.

Досегашните кметове водят в четири от райони във Варна. В Приморски на база 63 на сто проверени протоколи Пламен Градинаров има 3 993 гласа, а опонентът му Огнян Къчев – 3 304. В Одесос Таня Василева е с 2 631 гласа, а Пламен Пенев изостава с 2 118 гласа. В Младост според извадката от 32 % от протоколите Йорданка Юнакова има 1 616 гласа, а Николай Апостолов – 1 163 гласа. Във Владиславово за Христа Маринова са гласували 255 души, а за Добромир Джиков – 189, според обработени 4,92 % от протоколите.

Избраникът на ГЕРБ Димитър Николов печели засега в Бургас изборите за кмет с 62,88 процента от преброените гласове. Това сочат резултатите от обработени 182 протокола от секционни избирателни комисии.

В Стара Загора и Шумен резултатите на кандидатите са много близки един до друг. Според междинните резултати, в Шумен 50,86 процента от избирателите са гласували за кандидата за кмет на ГЕРБ Веселин Златев. За кандидата на БСП Красимир Костов са гласували 49,14 на сто.

12 286 жители на община Разград гласуваха на балотажа за независимия кандидат за кмет Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП и НДСВ. 53,65% е доверието за втория мандат на градоначалника, сочат окончателните резултати, обявени от ОИК-Разград. Конкурентът му – областният управител Наско Анастасов - остана с 46,35% от гласовете. Той също се яви като независим, подкрепиха го ДПС и коалиция “Социалдемократи за Разград”.

Окончателните резултати при преброяването на протоколите на всичките 103 избирателни секции в Ямбол сочат победа на кандидата на ГЕРБ за мет на общината инж. Георги Славов с 64,69 на сто от подадените гласове. Кметът на Сливен е Йордан Лечков избран с 55,93 % или 26 723 избиратели. Опонентът му Мартин Славов издигнат от БСП е получил подкрепата на 21 019 души или – 44,07%, съобщи пред Дарик председателят на ОИК Лидия Атанасова. Това са резултатите от 99,99% обработени протоколи.

Д-р Румен Рашев води кметската надпревара във Велико Търново с 56 на сто от гласовете. Опонентът му е получил 44 процента подкрепа.

Крайните резултати от преброяване на всички 206 секционни избирателни протоколи в Русе сочат, че досегашният кмет Божидар Йотов е преизбран с 28 029 гласа или 59, 27 на сто от гласувалите избиратели, съобщи заместник-председателят на общинската избирателна комисия Александър Ганчев. Конкурентът Ваньо Танов от ГЕРБ е предпочетен от 19 355 гласа или 40,85 на сто от гласувалите.

***

35,2 процента е избирателната активност в страната според данни от изследването екзит пол към 18.00 ч. на агенция "Галъп", съобщи Мила Николова от "Галъп". Във Видин балотажа печели Румен Видов, издигнат от ГЕРБ с 66 процента срещу досегашния кмет Иван Ценов, за когото са гласували 34,3 процента.

Олимпийският шампион по ски Иван Лебанов победи убедително Фидел Беев в кметската надпревара за Велинград. Резултатът е 63,47% на 34,53%. Данните са на база паралелно преброяване от щаба на Лебанов при обработени 99% от протоколите в общината. По всичко личи, че този път Фидел Беев е победен с около 12 000 гласа.

Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на община Пещера печели балотажа, съобщиха от Общинската избирателна комисия. За Стелиян Варсанов са гласували 6262 души, които са 53,8 на сто от избирателите. Опонентът му Стефан Балабанов, подкрепен от БСП, НДСВ и ДПС, е получил 46,82 на сто от гласовете.

В Благоевград кандидатът на БСП Костадин Паскалев е получил 59,6 процента от гласовете, а Радослав Тасков, издигнат от "Демократичен алианс" 40,4 на сто.

Георги Иванов остава кмет на Хасково. Досегашният градоначалник печели балотажа срещу кандидата на Движението за права и свободи Евгени Честименов, потвърждават данните от първите вече обработени от Информационно обслужване секционни протоколи.

Преизбран е досегашният кмет на община Любимец Янко Кючуков. За Кючуков - кандидат на коалиция "БСП, ПД "Социалдемократи", ПК "Тракия", са гласували 56,58 на сто от избирателите. Преизбран е и кметът на Харманли Михаил Лисков, който участва в изборите като кандидат на коалиция "БСП, партия "Българска социалдемокрация", ПК "Тракия". Кандидатът на ДСБ Милена Рангелова спечели изборите за кмет на община Симеоновград, Хасковска област. Тя получи 68,56 на сто от подадените гласове, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Досегашният кмет на Силистра инж. Иво Андонов спечели трети кметски мандат. Той се яви на балотаж с кандидата на ГЕРБ инж. Тошко Тодоров и спечели 51,15 на сто от гласовете.

С един глас повече кандидатът за кмет в село Цар Петрово Венко Петров спечели балотажа, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Кула. Окончателният резултат от балотажа в Цар Петрово е 127 гласа за Венко Ценков Петров, издигнат от Инициативен комитет, срещу 126 гласа за неговия опонент Венелин Вътов от коалиция "Възраждане" (ГЕРБ, СДС, ДСБ, НДСВ, ЗНС).

Според междинните резултати във Враца кандидатът на ГЕРБ Тотю Младенов води с 56,86 на сто. За независимия кандидат, подкрепен от БСП и НДСВ, Войслав Бубев са гласували 8732 от врачани или 43,14 на сто, според междинните резултати.

65,87% от габровци са гласували за кандидата на ГЕРБ Томислав Дончев, съобщиха за Дарик от общинската избирателна комисия в Габрово. 52,35% от севлиевци са гласували за кандидата на Коалиция Демократична левица Йордан Стойков. Неговият опонент от Коалиция за европейско развитие на община Севлиево Момчил Минчев събира 47,65% от гласовете. Независимият кандидат за кмет на Трявна, подкрепен от БСП, Драгомир Николов печели балотажа с 3025 гласа. В Дряново новият кмет ще се казва д-р Иван Николов, показват първите резултати.

Росица Янакиева печели балотажа в Перник, по данни на предизборния й щаб. Социалистите се позовават на преписи от протоколите. Според тях за Янакиева са гласували 23 011 души, или 56 на сто от избирателите.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Стара Загора получава 52,65 %, сочат данните от резултатите от 53 протокола, съобщи Снежана Станкова, говорител на ОИК. За независимия кандидат д-р Евгений Желев са гласували 47,35 %, показват междинните резултати от 22 ч.

Издигнатият от ГЕРБ Николай Грозев води с 54,72% в Нова Загора. Опонентът му от БСП Станимир Русев е с 45,28%, за него са гласували 5 951 души. Петър Киров е новият кмет на Елхово. Той е издигнат от коалиция „Промяна”. 55,15% от избирателите са гласували за Киров или това е 5 435 от имащите право на вот, съобщиха от Общинската избирателна комисия

Според данни на Общинската избирателна комисия и на предизборните щабове на кандидатите в Ловешка община са избрани кметовете на шест общини. В община Априлци новият кмет е Младен Пелов от Коалиция "Обединение за Априлци", който печели с 57,85 процента; на община Троян - Минко Акимов; в община Тетевен новият кмет е Николай Павлов, за кмет на община Луковит е преизбран досегашният кмет Петър Нинчев. В община Ловеч за кмет е преизбран досегашният кмет Минчо Казанджиев от БСП, получил 50,95 процента срещу Анатолий Йорданов от ГЕРБ - с 49,05 процента.

.