В петък времето ще бъде облачно и с продължаващи валежи и гръмотевична дейност в цялата страна. Остава и висока вероятността за локални значителни количества валеж. Интензивни явления ще има привечер и през нощта срещу събота, съобщиха от НИМХ.

Вятърът ще бъде от север-североизток, слаб, в Източна България - до умерен, но в Дунавската равнина ще започне да се ориентира от запад-северозапад, към края на деня вече умерен.

За 2 септември е обявен предупредителен оранжев код в 5 области, а в останалите области от страната - жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури. Оранжевият код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Добрич и Варна. Във всички останли е в сила жълт код за потенциално опасно време.

НИМХ

Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще са от 20°- 22° на места в северозападната част от страната до 28°- 30° на югоизток.

Времето през септември: От 4 до 34 градуса

В събота северозападният вятър ще отслабне, от запад валежите ще намалеят като обхват и интензивност, но облачността ще се задържи предимно значителна, а температурите - по-ниски от нормите за началото на септември.

В неделя на места в Западна България отново е възможно да превали. Температурите слабо ще се повишат. През първата половина от следващата седмица ще има променлива облачност, по-често значителна във вторник. Отначало от северозапад, в Източна България по-късно от североизток, с усилване на вятъра ще нахлува сравнително по-хладен въздух. На места, с по-голяма вероятност в Западна и Централна България, ще има краткотрайни валежи, в понеделник в планинските райони са възможни и гръмотевици. Максималните температури във вторник и сряда ще бъдат предимно между 22° и 27°.

Подробна информация за времето можете да намерите и в Sinoptik.bg.
НИМХ