Профилактиката открива онкозаболявания при 10 % от прегледаните
Профилактиката открива онкозаболявания при 10 % от прегледаните / Sofia Photo Agency, архив

7000 души са се възползвали от безплатните прегледи, извършвани в рамките на няколкото профилактични кампании във варненската онкоболница през тази година, съобщи в студиото на Дарик Варна управителят й доц. Георги Кобаков. При близо 10 % от прегледаните са открити заболявания, в това число и доброкачествени. Лечението на ранно откритите тумори в повечето случаи е изключително успешно и доста по-евтино отколкото на заболяванията, открити в по-късен стадий, коментира доц. Кобаков. „Световната тенденция, от която България не прави изключение, е ежегоден ръст на онкоболните – 2-3 % всяка година. Увеличават се пациентите с рак на млечната жлеза, на маточната шийка и на кожата. Българинът по принцип е немарлив към здравето си, но профилактичните кампании имат ефект и хората идват”, добави още доц. Кобаков.

Нов линеен ускорител може да заработи през следващата година във варненската онкоболница „Д-р Марко Марков”. Средствата за него са осигурени от общинския бюджет и по оперативна програма „Регионално развитие”. За новата апаратура за лъчетерапия вече има изграден бункер, съобщи във варненското Дарик кафе директорът на здравното заведение доц. Георги Кобаков. Болницата разполага и с обучен екип специалисти, които да обслужват модерната паратура.

През последната половин година ръководството на болницата е намалило разходите с около 100 000 лв. на месец. Икономиите са продиктувани от свиването на делегирания бюджет с 28 % - от 12.4 млн. лв. на 9,9 млн. лв. Неговото редуциране се е отразило на допълнителните възнаграждения на персонала.

„Трудно връзваме двата края, но съм оптимист. Имаме големи задължения заради закупуването на нова апаратура през последните години. Заемите за нея са вземани на база разчетите за по-голям бюджет. Не само ние имаме такъв проблем, на някои онкоболници парите са намалени с още по-голям процент”, заяви доц. Кобаков. Според него клиничните пътеки са „безкрайно недофинансирани”. Той даде пример, че за една и съща операция  в Германия се отпускат 15 000 евро, а в България – 2500 лв.