Рискът за летален изход е по-висок, ако диабетът се появи по време на COVID-19, отколкото ако пациентът е имал диабет преди инфекцията. Това каза пред журналисти проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София и началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев". По думите й това води към мисълта, че има друга форма на диабет.

Диабет тип 1 и диабет тип 2 могат да доведат до тежко протичане или смърт при ковид инфекция. Диабетът не увеличава риска от заразяване, но след заразяването бързо прогресира рискът пациентът да има нужда от интензивни грижи или рискът от смърт, допълни лекарят. По думите й често затлъстяването, бъбречните, белодробните проблеми съпътстват диабета, като по този начин също се увеличава тежестта на заболяването. Проф. Танкова подчерта, че е важно да се поддържа оптимално нивото на кръвната захар.

При хора, страдащи от диабет и от придружаващи заболявания, с лош гликемичен контрол, рискът от смърт при заразяване с COVID-19 е много висок, посочи още проф. Танкова.

Д-р Борислав Филчев: Над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани

Пандемията повлия върху възможностите за диагностика и лечение, имаше пациенти, при които контролът на гликирания хемоглобин се влоши, изходът беше неблагоприятен, допълни още тя.

Онлайн проучване сред 281 пациенти с диабет, извършено от Национална пациентска организация в периода 29 септември - 20 октомври 2021 г. показа, че може да се предполага, че при близо 40 на сто от засегнатите се е забавило лечението, а при 2 на сто е било прекратено. Всеки втори от запитаните е отменил посещение в болница, а повече от една трета са отговорили, че контролът на кръвната им захар се е влошил. Според 80 на сто от участниците електронно здравеопазване би улеснило достъпа до здравна грижа в условията на пандемия, каза още проф. Танкова.

Всяка хипергликемия по време на ковид инфекция трябва да бъде контролирана и лекувана, каза още специалистът. По думите й след преболедуване на COVID-19 почти всички имат леко повишено ниво на кръвната захар, което се нормализира в голяма част от случаите.

Световният ден за борба с диабета е на 14 ноември.
БТА