Не бих казал, че битката с COVID е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип, заяви директорът на ВМА ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по БНТ.

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси. В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето - България е на предпоследно място, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски отчете добри финансови резултати и липса на дългове на ВМА

"Много ме възмущаваше по време на пандемията когато с насмешка се говореше - ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени", допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му във ВМА е създаден диагностичен блок, който е залепен към Инфекциозната клиника.

ВМА годишнина Мутафчийски Меджидиев
БТА

"Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично", каза още ген. Венцислав Мутафчийски.

Военномедицинската академия (ВМА) приключва годината без дългове и без просрочени задължения. Това каза началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на тържественото събрание на болницата.

ВМА годишнина Мутафчийски Меджидиев
БТА

На 1 декември лечебното заведение отбелязва 131 години от създаването си. Следващата година ще посрещнем и с 6-8 милиона медикаменти и консумативи в складовете ни, допълни Мутафчийски. По думите му нивото на допълнителното материално стимулиране за работещите е повишено, но във финансовата сфера увеличените разходи на лечебното заведение са предизвикателство. Наложи се да прекъснем множество договори, енергоизточниците ни генерират големи загуби – до 3 млн. лв. годишно, посочи още ген. Мутафчийски. Той изрази увереността си, че болницата ще успее да се справи и благодари на кадровия състав. 

ВМА се оказа една от най-необходимите болници в България, каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Това е свята професия, знам, че не сте богове, но вие сте онези, които сте близо до Бога, с вашите ръце спасявате човешки живот и човешки съдби, допълни той. Когато видим доктор, с наведена глава да минем с уважение край него, призова Рашидов. Рашидов връчи на ген. Мутафчийски подписан договор за осигуряване на нова апаратура за клиниката по УНГ.   

ВМА годишнина Мутафчийски Меджидиев
БТА

Работещите в структурите на Военна болница бяха поздравени и от името на президента Румен Радев. ВМА е лечебно заведение на висотата на най-високите международни стандарти и пример за всички здравни институции в страната, се казва в поздравлението. Работещите бяха поздравени за работата им в услуга на живота на хората. Вярвам, че независимо от предизвикателствата, ще продължавате да работите все така всеотдайно и компетентно, се допълва още в поздравлението от президента Радев.

ВМА годишнина Мутафчийски Меджидиев
БТА

Военна болница е пример за съвременно медицинско обслужване, отлична организация и високотехнологично оборудване, каза столичния кмет Йорданка Фандъкова в поздравлението си към работещите, младите курсанти,  бъдещи лекари и участниците в задграничните мисии.

Преди събранието с поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите медицински чинове. На церемонията присъстваха служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, представители на Министерството на отбраната, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и др.
БНТ/БТА