Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / ВМА/Фейсбук
Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави медиците по повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник - 7 април. 

Посланието му е разпространено във Фейсбук страницата на Военномедицинска академия. И то гласи: 

⭐Днес признанието е за всички лекари, медицински сестри, акушери, фармацевти, физиотерапевти, санитари и на всички, отдали се на грижите за човешкото здраве. Днес ще си позволя да Ви кажа това, което заслужавате да чувате всеки ден!

⭐За мнозина може да прозвучи като клише, но знам, че Вие ще ме разберете. Медицината не е занаят, тя е призвание, а животът на всички, посветили му се – труден, често неблагодарен, но героичен. Защото пренебрегваш себе си, за да служиш на другите, борейки се денонощно за доверието им.

⭐Доверие, което, Вие колеги, градите със сърцатата си работа. Доверие, което оправдахте в условията на пандемия и извънредна обстановка и което продължавате да затвърждавате, защото битката с COVID-19 не е приключила. 

⭐В много насоки сме първи, в много дейности – иновативни. Днес ВМА е това, което е, благодарение на всички Вас. Защото пред пациента стоите Вие с лицата, сърцето и отговорността си и дори и най-съвременните технологии, с които разполагаме, не печелят спокойствието и доверието на нашите пациенти – правите го Вие. 

⭐Гордея се с Вас и Ви благодаря – за увереността, за емпатията и хуманността, за упоритостта! Вие сте пример за висок професионализъм и морал! Вие сте пример и за бъдещите военни лекари – вече 96 на брой млади момичета и момчета, които черпят от Вашия заряд и опит, и които вярвам, че ще станат отлични медицински офицери. 

⭐Скъпи курсанти, дерзайте в същия дух, бъдете все така борбени и целеустремени, за да сте достойни наследници на основателите на българската военномедицинска служба!

⭐Колеги, бъдете здрави и силни! Продължавайте да вдъхвате надежда у хората и нека винаги получавате признателността, която заслужавате!