По думите на фармакологът маските могат пък да намалят заболеваемостта
„Би било хубаво на този етап мерките да не се разхлабват. Виждате, че навсякъде в Европа те по-скоро се затягат”. Това заяви проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, предаде NOVA.

„Всяко решение има и плюсове, и минуси. Адекватните анализи ще се правят по-късно. Лошото не е какви мерки взима правителството, а че част от обществото не иска да приеме, че този проблем е сериозен”, каза още той.

„Ваксинационната кампания по света започна доста ударно. Мисля, че част от притесненията на всички хора, които са играчи в тази игра, ще бъдат доста по-различни тогава, когато ваксината дойде. В момента малко говорим за нероден Петко”, коментира Момеков.

По думите му проучване, което се прави върху 44 000 души не е нещо, което се случва често.

„Гаранция по принцип за нищо няма. Народът има своя разум, както и правото да е недоверчив. Докато обаче ваксината дойде при у нас, ще имаме постмаркетингов ефект от ваксинирането на големите нации”, каза още той.

По отношение на какъв ваксина той предпочита, специалистът посочи, че не са стигнали до фаза три на изследванията. "Бих искал да си сложа ваксина от компания, която я прави по конвенционалния начин – т.е. на база белтъчен антиген. На този етап обаче проучванията не са добри и вероятно няма да се появят до последната четвърт на догодина", допълни проф. Георги Момеков.

По думите му всички страни по някакъв начин ще обърнат кривата на смъртността. "Ваксината на този етап е единственият механизъм за угасяване на този пожар. Маските са единственият начин да намалят заболеваемостта. Това е истината независимо кой на какво вярва в България, в световен мащаб това се е доказало", категоричен е проф. Момеков.

NOVA