Благодарение на навременните мерки, в момента може да се похвалим с тези резултати, допълни той
Брифингът на Националния оперативен щаб тази сутрин даде директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той заяви, че вече близо 70 дни Щабът с всички сили се старае да информира населението, да казва истината, а не да плаши хората и да всява страх.

„Много хора започнаха да се изказват, че сме се опитвали да насаждаме страх в обществото. Още януари месец, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация. Посланията на Щаба през последните 10-11 седмици са на базата на научен анализ, на разговори с колеги от чужбина. Целта беше при нас нещата да са по-леки от тези в други държави. Не сме плашили никого, винаги сме казвали истината“, заяви проф. Кантарджиев.

Със забавяне на случаите имаме една много по-подготвена система на здравеопазването. Няма необучен медицински персонал, няма болница без предпазни средства и където не се знаят правилата. Имаме запас от лекарства, имаме обучени хора, които са със съзнание, че могат да направят така, че да имаме по-малко болни и по-малко смъртни случаи. Това, което ще прочета след малко като данни и цифри, е благодарение на труда ни и благодарение на политическото разбиране, че това трябваше да се направи навреме. Направихме мерките навреме“, допълни той.

37 нови случая на коронавирус у нас

Според него цифрите сами говорят, че у нас заболелите и умрелите са по-малко. По негово мнение се правят достатъчен брой изследвания за страна с нашия ресурс - за вчерашния ден 1161 са направените изследвания, а общо до момента са 64 480. За последното денонощие има 37 нови положителни, в болница са 10, 2174 са потвърдените случаи в страната до момента.

Проф. Кантарджиев увери, че България е била с едни от най-либералните мерки, но взети навреме, като за пример даде липсата на забрана за излизане у нас.

„Никого не плашим и това, че ни обвиняват, че насаждаме хипноза и страх – не е вярно. Казвали сме само истината, а тя е - добрият сценарий, да продължаваме мерките, те да се разхлабват поетапно. Казват ни „работили сте безпланово“, кой, бе – на следващите седмици се знаят кои въпроси ще бъдат обсъдени, за разхлабване на кои мерки. Господ ни е свидетел и народът ни е свидетел, че благодарение на навременните мерки и поемането на голяма политическа отговорност, в момента може да се похвалим с тези резултати“, каза емоционално той.

„Но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим“, заключи проф. Тодор Кантарджиев.