Има трайно намаляване на случаите на грип, а пикът е бил в началото на февруари. Това заяви здравният експерт проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите му има три области, където случаите все още се увеличават. Това са Добрич, Стара Загора и Хасково. Кантарджиев допълни, че случаите на болни деца до 4-годишна възраст в Благоевград и Бургас също растат. Професорът поясни, че грипът ще се разпространява поне още месец.

Грипът при децата - за какво да се внимава

Кантарджиев
направи прогноза, че след грипа ще започнат да се увеличават случаите на коронавирус. Той смята, че ще се появяват варианти на COVID-19, които няма да са тежки като протичане, но ще се предават лесно.

Здравният експерт предупреди, че масово се разпространяват риновирусите и респираторният синцитиален вирус.

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и на какъв принцип възникват най-големите епидемии: „Болестта „Х” ще възникне от животинския свят и някой микроб, с лека мутация, ще премине сред хората”. Здравният експерт допълни, че за да се разпространява лесно инфекцията, тя трябва да се предава по въздушно-капков път.

В ефира на БНТ професор Кантарджиев обърна внимание и за опасността от коклюш при неваксинираните новородени. При малките деца болестта прави много тежки усложнения, като понякога дори може да е много фатално.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NovaNews, БНТ