/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Атанас Семов: Не можем да очакваме извинение от Ердоган
96739
Проф. Атанас Семов: Не можем да очакваме извинение от Ердоган
  • Проф. Атанас Семов: Не можем да очакваме извинение от Ердоган
Смисълът на срещата на лидерите на ЕС с турския президент Реджеп Ердоган, на която страната ни е домакин, е да създаде предпоставка за нови срещи. Това каза пред Дарик професор Атанас Семов, който е доктор по европейско право. Според него е добре да не се разбира публично за резултата от срещата.

Корнелия Нинова: Борисов да постави въпроса за обезщетението на тракийските бежанци пред Ердоган
 
"Първата територия, която е истински застрашена от непредвидимостта на турското въздействие, е именно България, не Гърция, не толкова Кипър дори. Затова за нас е ключово важно Европа да държи изкъсо юздите на Турция, да я държи близо до себе си Турция. И ако може по-почтено да се държи с Турция, а не да я послъгва с обещания, които не може да изпълни от типа на това, че ще махнем визите за турски граждани, защото това не може и не бива да се случва. Не знам доколко има полза да бъде обещавано обаче. Тоест един по-мъжки, по-честен и по-устойчив във времето като диалог между Европа и Турция е необходим и мисля, че, ако щете, дори и силната роля в историята на Владислав Варненчик може да подейства положително в тази посока", посочи проф. Семов.

Трайчо Трайков: Защо държавата мълчи, когато Ердоган посяга към България
 
Попитан ще се осмели ли Бойко Борисов да напомни на Ердоган, че не винаги нечий душевни граници съвпадат с реалните такива, ако говорим за Кърджали, професорът коментира: "Мисля, че ние няма да получим много вести от тази среща. Няма да се разбере какво и как се е говорило и това донякъде е нормално. Смисълът на тази среща е да създаде предпоставка за нови срещи. Даже би било добре, ако не се изкуши никой от участниците в срещата да разказва подробности. Тази среща е малко като втора среща на младеж и девойка - на първата среща се харесват, на втората среща става ясно ще има ли трета, ще я бъде ли връзката. Затова съм сигурен, че българският тон ще бъде тонът на любезен домакин, който изчаква момента, за да постави важни въпроси".
 
"Не смятам, че ще е провал, ако не чуем след срещата Ердоган да се извини за своите кърджалийски емоции или за всички други безобразия, които Турция прави във вътрешната политика на България. Да дойде във Варна, да се срещне с европейските лидери с домакинството на българския министър-председател е вече един добър резултат", смята докторът по европейско право.

Юнкер: Очаквам срещата ЕС-Турция със смесени чувства
 
Годината е едва 2018 г., проблемът Турция ще продължи поне до 2030 г., подчерта проф. Семов и добави: "Трябва да се подготвим за неговото решаване постепенно, а не да очакваме деня, в който пристигне, той да се извини за имперското поведение на Турция, за това, че той крепи властта си изцяло върху външнополитическа агресия, защото вътрешно икономически държавата му не се развива добре. Да очакваме, че той ще се събуди в деня след Благовещение с представата, че християнството е религия, която има право да съществува поне на равно с исляма в Европа, е наивно. Да очакваме, че ще събуди демократ е наивно. Не можем да искаме това. Можем да искаме обаче да признае, че Европа му е нужна, точно както с доста умели политически ходове Лондон тези дни ясно внушава на собствените си избиратели колко му е нужен ЕС".