/ Павел Тенчев
Въпросът с обезщетението на тракийските бежанци да бъде поставен от министър-председателя Бойко Борисов по време на очакваната на 26 март среща между Европейските лидери и президента на Турция Реджеб Таип Ердоган във Варна. Това заяви в Кърджали председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова по време на изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По думите й, още през 2008 година по искане на евродепутати от левицата е приета резолюция на Европейския парламент, в която се обвързва разговорите с Турция и бъдещото й членство в ЕС с уреждане на двустранните отношения, в това число и уреждане на тракийския въпрос.

Изпълнителното бюро на БСП излезе и с позиция, огласена от председателя на партията Корнелия Нинова по време на пресконференция, в която се казва, че изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България.
 

Корнелия Нинова в Кърджали
БГНЕС/ВИЛДАН БАЙРЯМОВА


„Това е абсолютно неприемливо за нас. Позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право, международните норми, с принципите на добросъседство”, категорична беше Корнелия Нинова.  От БСП настояват такава позиция да бъде заявена от министър-председателя на България по време на очакваната среща на европейските лидери с турския президент във Варна.

По време на пресконференцията Корнелия Нинова се обърна към всички политици и партии в Кърджали да спрат да разделят народа. „Едни партии тук разделят хората по вяра и език, други – на такива, които са с ГЕРБ и които са против ГЕРБ. Стигна се до алтернативно честване на национални християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомненено в смесените райони”, каза Корнелия Нинова.