Продължава борбата със снежната стихия в страната
Продължава борбата със снежната стихия в страната / netinfo

Заради обилния сняг, покрил страната ни, 326 населени места са без ток, 56 без вода, а четири в Бургаска област са без телефонна връзка, съобщи за Дарик шефът на „Гражданска защита” Андрей Иванов. Най-тежка остава обстановката в Североизточна България.

Бедствено положение е обявено в община Елена. Там снежната покривка надхвърли метър. Пет села в Еленския балкан остават без ток. Въпреки че не бе обявено бедствено положение, Свищовска община цяло денонощие бе в снежен капан – всички пътища към града бяха затворени. Основните улици в Свищов вече са разчистени, съобщават от „Гражданска защита”. Вече е отворен пътят Свищов – ВеликоТърново през селата Царевец и Козловец.

Отворен е пътят за Плевен, но само в участъка от Свищов до Ореш. Шестима пациенти на хемодиализа са откарани с верижна машина до болницата в Свищов. Снежната покривка в Свищов достигна 105 сантиметра.

В останалите общини на Великотърновска област затворените пътища са от второкласната и третокласна мрежа. Възстановено е електрозахранването на шестте села в района на Вонеща вода. Община Велико Търново се обръща с апел към гражданите да не излизат с личните си автомобили на пътя, освен ако не е крайно наложително. В Прохода на Републиката тежкотоварните камиони да се движат с вериги, напомнят от Областно пътно управление.

Бедствено положение е въведено в цялата Русенска област. Втори ден в две русенски села има блокирани хора. Около 70 човека, половината от които румънци, остават да нощуват в Писанец и Бъзън. От магазините са изкупени основните хранителни продукти, в Писанец няма хляб, от две села в региона не могат да бъдат извозени болните на хемодиализа.

Около 200 души нощуваха през изминалата нощ в Писанец и Бъзън. Част от тях бяха извозени към Русе, но заради повторно затрупване на пътя към Русе и затруднения в снегопочистването около 70 човека са върнати обратно и са настанени в селата. Сред тях има и 10-тина деца, най-малкото е на една година. Болните за хемодиализа от община Сливо поле са настанени в русенската болница, извозват се и болните от Николово и Красен.

Машината на „Гражданска защита” не може да достигне до болните в Просена и Долно Абланово.

Поискана е помощ от национална служба „Гражданска защита”, има уверение, че ще бъде доставен един високопроходим автомобил от Велико Търново. Очаква се техника от село Ценово да бъде предоставена на Бяла, а от град Ветово на Русе. Аварирал е влакът Русе - Варна при село Кривня. Екип на жп секция Русе е на място и ще върне влака в Разград за подмяна на електровоза.

Отворени са пътищата към София и Силистра, затворени остават към Разград и Кубрат. Без електричество са 5 населени места в областта, квартал на Русе е без вода. Продължава работата по извличане на закъсали тирове на хижа „Приста”, Мойсеев баир и пътя за Щръклево.

В Старозагорска област само 2 села са без ток. В останалите селища електрозахранването е възстановено, съобщиха от “Гражданска защита”. Продължава да е затворен проходът „Шипка”, вече е отворен за движение пътят Стара Загора – Нова Загора.

Все още не е приключила спасителната акция по прибирането на 7 туристи, сред които и деца, които се намират в хижа в мъглижкото село Селце.

Бедствено положение бе обявено в Добричка област със заповед на областния управител Динчер Хаджиев. Бедственото положение се налага заради непроходимите републикански и общински пътища, заради което регионът остава откъснат от съседните областни центрове. Областният управител посочва сред причините за решението си режима на водата в Добрич и нарушеното водоподаване в немалка част от населените места от областта. Увеличава се и броят на селищата без ток.

Няколко десетки автомобила бяха блокирани повече от два часа в отсечка на пътя село Кранево - курорт Албена, съобщиха за Дарик потърпевши. Движението там бе затруднено от две аварирали тежкотоварни коли, препречили шосето. От Пътно управление - Добрич на мястото бяха изпратени роторен снегорин и трактор, които да отблокират движението в отсечката . Еднопосочно бе отворен пътят Добрич - Балчик, за да се направи връзка с Варна. Всички останали пътища в областта са затворени.

Порт Балчик все още е затворен.

Четири села в Сливенска община са без ток, аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването. Затруднена е доставката на хранителни продукти по селата. Паднал е още един от чадърите на автогарата. Взети са мерки от фирмата изпълнител. Закъсалият автобус в село Тополчане е вече изваден. С военна техника се разчиства и пътят до село Раково.

Усложнена остава пътната обстановка в Сливенска област, съобщиха от областна администрация. Възстановено е движението на превозни средства в участъка Старо село и Злати войвода, където по-рано се обърна товарен автомобил.

Студенти и ученици са блокирани в хижа в Твърдишкия балкан. Машини на фирмата, поддържаща участъка, продължават работа за извеждане на бедстващите. Действията им са забавени, заради големите преспи и снегонавявания на прохода Твърдица – Предела. Две верижни машини и едно гребло продължава да чисти пътя Карандила – разклона за село Ичера. Пътните участъци Сливен – Петолъчката и Сливен – Ямбол са проходими при зимни условия, а пътя Петолъчката – Котел е трудно проходим. Там движението на товарните автомобили се извършва единствено с вериги.

Около 20 % от четвъртокласната пътна мрежа в Плевенско е непроходима, едно село е без ток, в две населени места няма водоподаване, стана ясно след заседание на Кризисния щаб. За множество непроходими пътища в няколко общини на областта докладва инж. Георги Линков, директор на „Гражданска защита” – Плевен.

В община Пордим е непроходим пътят Гривица-Згалево, в община Белене няма достъп по пътя Петокладенци-Стежерово, в община Гулянци- Гиген- Искър. Тежко е положението в община Никопол, където са непроходими пътищата Никопол – Въбел – Любеново – Лозица; Никопол – Драгаш Войвода; Муселиево – Евлогиево; Дебово – Лозица; Бацова махала – Новачене.

Всички пътища в община Левски са непроходими с изключение на пътя Левски – Козар – Белене. В община Долни Дъбник непроходим е пътят Петърница – Бъркач, а в община Гулянци – пътищата Гиген – Искър; Сомовит - Черквица. В Славяново непроходим е пътят Радишево-Пелишат.

В община Плевен непроходим е пътят Радишево – Тученица, поради аварирал булдозер. Непроходим е главен път София – Плевен – Русе в участъка Българене – Левски.

Напълно е овладяна пътната обстановка във Варна. От ВиК съобщиха за Дарик, че до довечера навсякъде в морската ни столица ще има вода. Очаква се Летище Варна да бъде отворено за полети. Почти е решен проблемът с пистата на аеропорта. Пристанището е отворено за натоварени кораби, поради стабилността им. От „Гражданска защита” информират, че в областта има много затворени пътища. Във село Ветрино и Господиново хлябът се кара с военна техника.

Автобус, пълен с хора, бе изтеглен на пътя към село Константиново. Пострадали сериозно няма. Всички екипи на „Гражданска защита” работят.

Обявено е бедствено положение в Тутракан в Силистренска област, съобщи директорът на „Гражданска защита” Явор Минков. В района има села без ток заради тежки аварии, съобщиха местни жители. Аварийни групи на Е.ОН нямали достъп до повредените далекопроводи. Затворен е пътят от Силистра до Тутракан, където машини на пътното управление разчистват натрупани преспи.

Кметът на община Руен Дурхан Мустафа обяви бедствено положение на територията на общината. Снежната покривка в района е около 90 см, като на места има и навявания. Междуселищната пътна мрежа в община Руен не е почистена и пътуването е силно затруднено. Болни и родилки се извозват от екипи на “Гражданска защита” с високопроходими машини. 22 са селата без ток в общината, в близо половина от населени места водоподаването е прекратено.

Над 380 глоби на физически и юридически лица са били наложени за непочистени от снега тротоари в столицата вчера и днес, съобщиха от Столичния инспекторат. Съставени са били 902 предписания за почистване на снега. Това е първата мярка, която се предприема при констатирано нарушение. След това се проверява дали предписанието е изпълнено. В случай че не е ,се налага глоба с квитанция. Глобата за непочистени тротоари е от 50 до 500 лева.