Пети ден продължава битката с огнената стихия, която бушува в района над Кресненското дефиле.

Днес огнеборци, горски служители и доброволци ще работят по потушаване на две основни огнища. Едното е в посока село Влахи - на около 2 км от населеното място има фронт, който създава проблеми. Теренът там е планински, насечен, тази сутрин има силен вятър и всичко това усложнява обстановката, коментира областният управител на Пиринско Бисер Михайлов.

Второто огнище е над Кривия тунел на главен път Е-79, в местността "Скалата".

пожар Кресна
БГНЕС

Усилията за окончателно потушаване на пожара край Кресненското дефиле продължават
 
Снощи най-критичната ситуация е била след 19:00 ч., когато сериозно огнище в посока село Влахи се е възпламенило наново.
 
"Предприехме превантивни действия за предупреждение на местните жители за евентуална евакуация. За щастие не се стигна до там, тъй като огнеборците и горските служители ограничиха огъня. Засега не се налага извеждане на хората от домовете им, но те са в готовност за нова евакуация, ако ситуацията го налага, допълни губернаторът.
 
В останалия периметър на пожара всичко е под контрол, няма никаква опасност за селата Мечкул, Сенокос и Ощава. Хората там вече се връщат към нормалния си ритъм на живот.

пожар Кресна
БГНЕС

50 години трябват, за да се възстанови гората след пожара над Кресненското дефиле
 
На въпрос възможно ли е да се поиска допълнителна помощ от ЕС за потушаване на огненото бедствие, областният управител бе категоричен, че засега няма такова искане.
 
"Ситуацията е много динамична. Това ще бъде решение на Кризисния щаб, но засега няма такова решение", допълни той.
 
Пожарът продължава да обхваща нови територии и вече засегнатите площи са над 16 000 дка.
 
"Мястото на стихията е трудно за работа, постоянно има вятър с различна сила, засушаването е огромно. Всичко това прави прогнозите много трудни", заяви Бисер Михайлов.
 
По думите му полагат се огромни усилия да бъде потушен пожарът. "Хората вече са изморени, периодично се сменяват, но продължаваме битката до пълното погасяване на пламъците", допълни той.

пожар Кресна
БГНЕС