/ БТА
Ускоряване на изпълнението на проектите за жп коридори, пътища и цифрови магистрали е една от основните ми задачи. Това заяви новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев при приемане на управлението на министерството от Георги Тодоров, съобщиха от ведомството.

Служебното правителство провежда първото си заседание

"През последните пет месеца стартираха жп проекти на стойност над 1 милиард лева. По Програма "Транспортна свързаност" се очакват инвестиции в размер на 4 милиарда лева, след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021-2027", заявява министър Алексиев.

Той е добавя, че по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за "Транспортна свързаност" възлизат на 1,8 млрд. лв. По думите му, за "Цифрова свързаност" се очакват инвестиции за близо 1 милиард лв., от които 300 млн. лв. е привлечено финансиране от страна на операторите.

Асен Василев: България не е бедна държава, но безобразно крадена

"В рамките на моя мандат ще изисквам засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора", казва Христо Алексиев. Той е изразил желание за бъдещо сътрудничество с досегашния министър Георги Тодоров.