Специализираната прокуратура приключи разследването на водната криза в Перник. 

Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите и временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник, съобщиха от прокуратурата.

Водната криза в Перник приключва до дни (ВИДЕО)

В хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до загуба на вода от язовир „Студена“. 

Щетите са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лева. Те са използвани за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД .

Одобриха спасителния план за Перник, София ще помогне за водната криза

Тогавашната временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че не е въвела режим на водата, въпреки че е била уведомена писмено от управителя на „ВиК Перник“ ООД за силното намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена“.

В момента Нено Димов е с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Той прекара три месеца зад решетките, преди да излезе под домашен арест. Очаква се делото срещу бившия министър да бъде внесено в съда след Великден.