Приключи първата от поредицата протестни акции на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КСНБ) под надслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". Днес пред служебния вход на Народното събрание се събраха работещи от Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, както и служители в "Напоителни системи" и Селскостопанската академия. Те настояха за 20% увеличение на възнагражденията и за подобряване условията на труд.

Ние гарантираме хранителната сигурност, повишаваме конкурентоспособността на българските ферми, наши колеги осигуряват единен контрол върху хранителната верига, безопасността, хуманното отношение към животните, създаваме условия за развитие на рибарския и горския сектор, каза Теодора Петкова от Селскостопанската академия, която се занимава с научна дейност. По думите ѝ работата на академията е свързана и с реализирането на зеления и цифров преход в икономиката. 

Депутати подкрепиха протеста на КНСБ (СНИМКИ)

Исканията си демонстрантите раздаваха и в писмена форма на депутати преди началото на днешното редовно пленарно заседание. Народни представители от парламентарните групи на "Възраждане" и "БСП за България" излязоха при тях и заявиха подкрепа. 

Вече имаме предвидени срещи с повечето парламентарни групи, включително с ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната", посочи пред журналисти главният икономист на КНСБ Любослав Костов. От комисиите чувам изказвания, включително от управляващите, че ще подкрепят конкретни искания - за Националния осигурителен институт (НОИ), за хората от Националната агенция за приходите (НАП), посочи той.

На 13 юли пред парламента ще се съберат работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" и системата "БГТОЛ", както и пожарникарите, а в петък ще протестираме заедно с НОИ, НАП, Българското национално радио, от Държавна агенция "Архиви" и работещите в сферата на културата, каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. 

За кратко пред протестиращите се спря днес председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който пожела успех на акциите. Мисля, че ще успеем, обърна се той към хората.

Следващите акции също са предвидени за 8:30 ч. 
Борислава Бибиновска, БТА