Приеха спешни мерки заради птичия грип в Шуменско
Приеха спешни мерки заради птичия грип в Шуменско / netinfo

Епизоотичната обстановка в Шуменско е добра, въпреки констатирания случай на птичи грип в община Велики Преслав, това каза д-р Юлиян Йорданов от РВМС-Шумен по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Той уточни, че зеленоглавата патица, в която е отрит щам Н7 на птичия грип, е била отстреляна от ветеринарен лекар, който сам е изпратил проби от птицата за изследване в София.

По време на заседанието бяха приети спешни мерки за превенция на заболяването в Шуменско. С решение на комисията бе определена 3-километрова предпазна зона, която включва селата Хан Крум и Миланово / в района на тези села е била отстреляна болната патица/. Бе създадена и 10-километрова наблюдавана зона, която покрива част от общините Шумен и Велики Преслав.

Членовете на Областната епизоотична комисия решиха още всички домашни птици на територията на Шуменско да се държат в закрити помещения и да не напускат обектите, в които се отглеждат. Трябва да се вземат мерки и за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите видове домашни птици.

С решение на комисията бяха забранени търговията с живи птици и организирането на изложби с пернати. Временно ще бъде спряно и издаването на разрешения за лов на водоплаващи птици в общините Шумен и Велики Преслав.

Други новини от Шумен