Решението за тържественото изпращането в дворовете на училищата беше взето след среща с премиера
Тържествено изпращане на абитуриентите в дворовете на училищата все пак ще има, предава NOVA. Решението беше взето вчера след среща на дванайсетокласници с премиера Бойко Борисов.

Хиляди абитуриенти поискаха да им бъде разрешено тържественото изпращане (ВИДЕО)

До него зрелостниците изпратиха писмо с молба да бъде разрешено да се сбогуват с училището и учителите си. А при какви мерки това да се случи, беше възложено на две министерства - здравното и образователното.

Част от дванайсетокласниците, които се срещнаха с премиера Бойко Борисов и благодарение на чиито усилия абитуриентите в цялата страна ще могат да имат тържествено изпращане в училищата въпреки ситуацията с коронавируса, споделят, че идеята е приета много съпричастно.

"Безкрайно съм благодарна на премиера, че взе това решение. Това са моменти на радост, тъга, успехи, неуспехи, много ценни моменти", заяви Симона Бонева,  която поде инициативата.

"Абсолютно сме категорични, че трябва да опазим живота и здравето както на всички деца, така и на всички родители и учители. Обмисляме много внимателно как да направим това тържествено изпращане, което е толкова важно за учениците.

След среща с Борисов: Абитуриентите ще имат изпращане

Има няколко правила, които са подготвени, но все още се обсъждат.
Най-важно е това събитие да е на открито, да бъде на достатъчно голямо разстояние и на обособени зони за отделните класове. Да няма физически допир между учениците и всички да бъдат с предпазни маски и ръкавици", обясни Грета Ганчева от МОН.

От министерството препоръчват изпращането да се случи след провеждането на матурите. Всяко училище има право да избере дали да проведе такова мероприятие, както и да състави план и правила за провеждането му.

Директорът на 18 СОУ в София Величка Стойчева увери, че в учебното заведение вече има изготвен план, но ще изчакат и мерките на МОН. Предвидено е да присъстват само двама учители по физкултура, които да следят за организацията.

Директорът и класните ръководители планират да не присъстват, а да се обърнат към учениците чрез видеообръщение. Някои ученици също предпочитат да не присъстват на изпращането, защото смятат, че по този начин ще застрашат живота и здравето на учители и родители си.
nova.bg