При бедствие държавата ще помага, само ако имаш застраховка?
При бедствие държавата ще помага, само ако имаш застраховка? / БГНЕС

Държавата да подпомага пострадали при природни бедствия, само ако имотите им имат застраховка. Подобна законова промяна се обсъжда на ниво ръководства на парламентарни групи. Това съобщи в Разград председателят на парламентарната комисия по политика при бедствия и аварии Венелин Узунов.

От година и половина обсъждаме въвеждане на задължителна застраховка на жилищата, припомни Узунов по време на изнесено заседание в Разград. Работна група е изготвила проект за закон, който е предоставен на ръководствата на парламентарните групи. Проектът предвижда подпомагане от държавата да получават само собствениците на имоти, които са застраховали жилищата си.

"Собствеността поражда отговорност. Не може гражданин да има жилище и като стане бедствието, да отиде при кмета и той да му е виновен, министърът на извънредните ситуации да му е виновен, областният управител да му е виновен, а той да няма отношение към собствения си имот", коментира Узунов.

„Ако гражданинът си е застраховал имота и получи от застрахователя 50 процента от щетата, тогава може да отиде при кмета и да търси другите 50 процента и помощта от държавата”, допълни Узунов.

Освен депутата от БСП за въвеждането на задължителна застраховка се обявиха и Анелия Атанасова от НДСВ и д-р Нигяр Сахлим от ДПС.

Други новини от Шумен