Президентът с положителни очаквания за ДАНС
Президентът с положителни очаквания за ДАНС / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Почти три часа и половина продължи пресконференцията на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин по повод първата годишнина от втория им мандат. Държавният глава изрази позитивни очаквания към новата Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

Законът за новата агенция за сигурността е по-добър от първоначалната идея, заяви президентът в отговор на въпрос на Дарик. Той подчерта, че досега назначенията са професионални, но оттук насетне има много въпросителни, призна президентът Георги Първанов. Получава се едно сложно уравнение, чието решение не се наемам да коментирам точно сега, допълни държавният глава.

По повод скандала със сръбския наркотрафикант Будимир Куйович и обвиненията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, че президентът има братовчед в Националната служба „Сигурност”, който е замесен в този скандал, Първанов коментира следното: „Не знам как може да се опровергае една такава лъжа”. Той призова Атанасов да докаже твърденията си, в противен случай да излезе пред медиите и да признае, че е един обикновен лъжец.

На въпрос за политическата конфигурация след следващите парламентарни избори, Георги Първанов заяви, че в следващото Народно събрание ще има същите политически играчи. ГЕРБ със сигурност ще бъде представен по-широко, а съотношението на силите ще бъде още по-сложно.

Според президента най-важното е и след следващите парламентарни избори България да остане стабилна държава.