/ БГНЕС
Румен Радев
101223
Румен Радев
  • Румен Радев
Пакет “Мобилност 1” е бил сред темите на срещата между президента Румен Радев и германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

На първо четене: ЕП прие промени в пакет "Мобилност"

Пакет Мобилност е срещу някои принципи на европейския пазар, заяви Радев в изявлението си след разговорите.

На първо място държавният глава изтъкна изключителната важност на отношенията с Германия, която е най-големият ни търговски партньор.

Има проблем с доверието в държавността и това е причината да се свика Консултативният съвет по национална сигурност, обясни още президентът Румен Радев след срещата с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Проблемът не приключва с оставките, посочи българският държавен глава и добави, че трябва да се създаде среда, която е безкомпромисна към корупцията.

„Защо свиквам този съвет? Да, имаме проблем. Проблемът е сериозен, вече заявих, това е проблем на доверието в държавността и виждате как реагират партиите в момента - с оставките те казват проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не е приключен за държавата, ако ние искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава“, коментира президентът.

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?

„А съответно, който се е отклонил от закона, към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона. Това е моето категорично мнение. И въпросът е не на този съвет само да разглеждаме какви мерки да бъдат прилагани в това отношение. Въпросът е да отиваме много по-надълбоко. И това, за което винаги съм настоявал, е не да вземаме мерки само, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението и ясни механизми при управленски решения. Пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички“, обясни Румен Радев.
 
 Президентът Радев посочи, че е снел доверието си от председателя на КПКОНПИ и е изпратил писмо с искане на доклад до неговия заместник.