/ БГНЕС
Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция, каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава. "Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той.

Прокуратурата разследва 8 души за злоупотреби с еврофондове

Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Франк-Валтер Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство, уточни държавният глава и добави, че ще бъде първият, който ще подкрепи кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор. Румен Радев отбеляза, че от своя страна премиерът е поел личен ангажимент към него за възстановяването на Висшето военновъздушно училище, който, по думите му, е изпълнил в кратък срок, за което му благодари. Според президента обаче такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на негова намеса.

Има и диалог, има и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на ВВВУ не може да бъде цената на моето мълчание, подчерта Радев. "Вече ясно заявих, че "Апартаментгейт" е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому - да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация, и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване", коментира още държавният глава.

Пет града „на прицел“ за измами със средства от европейски фондове

Радев призова управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". Иначе, добави той, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие.

Според него проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици, и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото.

Истинският проблем на премиера е, смята Румен Радев, че безконтролността на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и с оставки. "Затова трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, и, разбира се, затвор за прегрешилите. Защото възстановяването на държавността минава през възмездието", каза още държавният глава.

Турският посланик и премиерът Борисов в спор заради изучаването на турски език

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик за обучения по турски език в училищата и ще вземе ли някакво отношение като държавен глава, Румен Радев каза: "Аз вече взех - вчера, докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието "Пазим езика си" - говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси". И добави, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.

Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани за празника.
БТА