/ БГНЕС
Малко след 19 ч. днес първата стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ) беше качена на сайта на президентство. От нея са премахнати само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Тя е в обем от над 100 страници.

Борисов се обяви за разсекретяване на стенограмата за КТБ

На срещата при президента Росен Плевнелиев са присъствали 21 души, сред които настоящият премиер Бойко Борисов, бившият лидер на левицата Михаил Миков, тогава председател на Народното събрание, Сергей Станишев, Лютви Местан, както и Меглена Кунева и Радан Кънев. "Що се отнася до втората стенограма, предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам”, заяви президентът Румен Радев пред bTV. „Това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне истината за КТБ. Нищо подобно – няма там такава информация”, каза още той.

Румен Гечев призова за оповестяване на ключови разговори за кризата в КТБ

Аз имах много ясни мотиви, че ще публикувам тези стенограми, резервите ми и причината да има отказ, са ясни, аз съм ги споделил: няма как да ги публикувам в предизборния дебат или по време на съставянето на новия кабинет. Минаха изборите, минаха консултациите. Моето решение за първата стенограма е категорично ясна”, заяви Радев.

Председателят на Асоциацията на банките: Цялата истина за КТБ няма да излезе

Тя ще бъде тест за зрелостта на нашето общество – дали заслужаваме прозрачност, допълни той. Президентът поясни, че е изпратил писма до всички 21 участници в срещата за КТБ, защото публикуването й е тест и за тях. „Нали не мислите, че веднага ще хвърля тези имена на улицата”, попита Радев риторично.