Президентът на Португалия
Президентът на Португалия / БТА
Президентът на Португалия е на официално посещение в България по покана на Румен Радев, съобщи NOVA.

Държавният ни глава посрещна Марсело Ребело Де Соуза с церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Президентът на Португалия положи венец пред Паметника на незнайния воин, а по-късно на „Дондуков” 2 се проведе и среща на 4 очи.

"България има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите съседи", каза Радев.

Той обаче заяви, че на разширяването на ЕС не трябва да се гледа механично. "Това не е спринт, при който трябва да финишираме в точно определено време, това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес", допълни държавният глава.

Президентът Радев отново изтъкна в отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония, че най-важната задача е възстановяването на пълноценния диалог на всички нива между София и Скопие. На въпрос дали Скопие изпълнява изискванията, той каза, че има цял списък от формални изисквания, на които трябва да се отговори.

Обмислят съвместни безплатни лагери за български и македонски ученици

"Най-голямата цел е младите хора в двете страни, когато паднат границите, да не се мразят, да бъдат отворени един към друг, да се ползват с уважение и с разбирателство. Това е най-голямата цел, по която работим", каза Радев и посочи, че е поставил задача на служебното правителство да мислят възможно ли е да съберат заедно младите хора от двете страни.

"Вместо да изплащаме мерки, просто за да държим туризма жив, нека държавата да даде пари на тези хотели, които ще поемат пълната издръжка на деца, ученици от България и Република Северна Македония", предлага Румен Радев.
 

пресцентър, Президенство на Република България



Плановете за възстановяване и устойчивост на европейските държави са инвестиция в модернизацията, солидарността, силата и общо бъдеще на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза, който е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава. Португалският президент бе посрещнат от Румен Радев с официална церемония, на която президентът Марсело Ребело де Соуза положи венец пред паметника на Незнайния воин. Президентите на България и Португалия проведоха среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след която се състояха и пленарни разговори между двете официални делегации.
 
България, както и Португалия, отдава огромно значение на своя План за възстановяване и устойчивост, подчерта президентът Румен Радев. По думите на държавния глава, българският план е в процес на преработване, за да „води страната към модернизация и решителен икономически ръст“ с фокус върху иновациите и високите технологии. „Планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора, трябва да се инвестира в човешки капитал, с особено внимание върху образование и здравеопазване“ посочи още президентът. От своя страна португалският държавен глава изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост на Португалия акцентите също са поставени върху здравеопазването, образованието и професионалната квалификация, цифровизацията и инвестициите във възобновяеми енергийни източници.
 
Като общ проблем за България и Португалия двамата президенти откроиха емиграцията, особено на млади и активни хора, което влошава демографската картина и в двете държави. Затова в Плановете за възстановяване и устойчивост следва да бъдат заложени проекти, които да създадат условия преди всичко за реализацията на младите хора в собствените им страни, бе позицията на Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза.
 


 
NOVA