Президентът иска нов закон за политическите партии
Президентът иска нов закон за политическите партии / cнимка: Sofia Photo Agency
Нов закон за политическите партии и промени в изборното законодателство поиска президентът Георги Първанов по време на отчета на първата година от втория си президентски мандат. Българският държавен глава аргументира искането си с необходимостта да бъде върнато доверието на гражданите в политиката. „Корупцията в политическия живот се запазва”, предупреди президентът.

„През 2007 се сблъскахме с негативни явления като апатия към институциите и ниска избирателна активност.”, каза в началото на отчета си Георги Първанов. Според него партиите водят затихващ организационен живот, намират се в слаба кондиция и политическият дебат се свежда единствено до техните проблеми. Ето защо президентът призова да бъде направена стъпка към утвърждаването на мажоритарното начало в избирателната система:

„Хората искат да избират личности. Все по-трудно се съгласяват, примиряват, ако искате да участват в избора на изхабени или компрометирани политици, които умело и дълбоко са се скрили в пропорционалните партийни листи. Готов съм на финала на дебата по изборното законодателство, който върви в момента, аз да предложа официално на българския парламент да проведе референдум за въвеждане на смесена избирателна система.”

Президентът призова и да бъдат направени стъпки към разширяването на пряката демокрация чрез провеждането на национални референдуми. Той предложи един референдум да се счита за легитимен, ако в него са участвали толкова българи, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Според Първанов измененията в закона за политическите партии трябва да са в посока на завишаване на критериите при тяхното учредяване. Българският държавен глава се обяви против въвеждането на задължителното гласуване:

„Трябва да намерим други начини да мотивираме българския избирател да отиде до урните. Ако ние въведем тази изборна повинност даваме ли си сметка какви политически чудовища може да роди един такъв избор?”

Георги Първанов заяви още, че няма да инициира референдум за намаляване на броя на депутатите, тъй като това означава намаляване на представителството на българския народ в парламента.

България е на път да върне ролята си на ключов фактор в енергетиката. Това заяви още президентът Георги Първанов по време на отчета си в НДК, който продължи безпрецедентно дълго – близо 3 часа и половина, и в който гражданите можеха свободно да задават въпроси. „Битката за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” не е самоцелна”, подчерта българския държавен глава и посъветва тя да се води с професионални и експертни аргументи.

По време 200-минутния си отчет президентът Първанов отговори на десетки въпроси. За безполезността от провеждането на референдум за отварянето на 3 и 4 блок на атомната ни централа:

„Един референдум или друга форма на проучване, на подкрепа, едва ли ще е най-силният ни аргумент – трябва да си го признаем честно. Аргументите ни трябва да бъдат професионални, трябва да бъдат експертни. ”

За действията на МВР и прокуратурата при корупционния скандал в фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, които са показали, че няма недосегаеми:

„Аз тълкувам информацията за това временно спиране от страна на ЕК на част от средствата именно като една възможност да се изясни кой кой е в този корупционен скандал, кои са замесените и има ли реална заплаха за европейските пари”.

За техническите недоглеждания, които висшите чиновници допуснаха при попълването на имотните си декларации.

„Но има тежки случаи, случаи на прикрити доходи над 100000 лева. И тук няма място за никакви оправдания. Крайно време е зам.-министрите да се извадят от бордовете. ”

За позитивните очаквания към новата Държавна агенция „Национална сигурност”.

„Законът е по-добър от онова, което познаваме като първоначални проекти. Първоначалните кадрови назначения са за професионализма на доказани професионалисти. Оттам нататък обаче има много въпроси. получава се едно сложно уравнение, чието решение сега аз не се наемам да прогнозирам.”

За путинизацията на страната ни:

„Аз имам усещането, че путинизация има. Имам усещането, че българската опозиция много се е путинизирала, защото ляга и става с името на Путин.”

Президентът Георги Първанов подкрепи идеята за преместването на Националния исторически музей в по-подходяща сграда и изрази надежда, че с пари от следващия бюджетен излишък ще започне строителството на спортна зала в София.