/ БГНЕС
Шофьорите или собствениците на тежкотоварни камиони и автобуси, които след въвеждането на тол системата в търговска експлоатация ще плащат за ползването на пътната мрежа на база на изминато разстояние - тол, от днес - 6 януари, могат да се запознаят с един от начините за това, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". На сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg, чрез бутон в раздел "Тол", може да се тества покупката на маршрутна карта с виртуално плащане за нея.

При тази тол услуга превозвачите плащат предварително за изминаването на точно определен маршрут като посочват начална и крайна точка, както и до четири междинни локации по желание. Необходимо е да се посочат още максималното натоварване на превозното средство, емисионния му клас, броя оси и регистрационния му номер. След коректно въвеждане на данните системата предоставя на водача подробна информация за платените участъци от пътя и дължимата такса. Превозвачът има 24 часа от часа на активирането на маршрутната карта, за да измине предварително определеното разстояние като следва строго маркираните точки.

Над един милион е-винетки изтичат в първите два месеца на годината

Началната и крайната точка са от изключителна важност, посочват от АПИ. Маршрутната карта е с посока на движение, която трябва да се спазва.

Тестването на услугата позволява и виртуалното й заплащане, като в края на процедурата се изписва напомняне към потребителя да провери отново всички данни, преди да се пристъпи към плащане.

Проверяваме онлайн валидността на е-винетки за коли със сменени номера

Агенция "Пътна инфраструктура" ще предлага маршрутни карти чрез познатите канали за продажба на е-винетки досега -сайта bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите за самотаксуване, както и на гише на основните гранични контролно-пропускателни пунктове - ГКПП "Калотина", ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Кулата", Дунав мост - Русе, Дунав мост - Видин, ГКПП "Силистра", ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Илинден", а също и в 27 областни пътни управления в цялата страна. Маршрутна карта ще се предлага и в търговската мрежа на партньорите на АПИ - националните и европейски доставчици на услуги.

Тестовете на тол системата започват

Тя ще може да се активира до два дни предварително, ако потребителят не е регистриран в системата, и до седем дни предварително, ако се регистрира с електронен адрес.
При възникнали въпроси водачите или собствениците на тежкотоварни превозни средства могат да се обръщат към информационния център на Националното тол управление на телефон 0700 10 876.