/ Георги Димитров
Превозвачи, екскурзоводи и туроператори подготвят втори национален протест, който ще се проведе в София. Първоначално планираната дата е 15 юни. Те очакват спешно да бъдат изготвени правила за работата им за предстоящия туристически сезон, както и финансова помощ, за да не фалират.

Недоволството сред бранша расте. От сдружението на превозвачите „Случаен превоз“ настояват за и среща с премиера Бойко Борисов.

ЕП се готви за окончателното приемане на промените в правилата за международните превозвачи

Две седмици след протестите на превозвачи, които с автошествия преминаха по улиците на пет областни града в страната, проблемите в сектора остават нерешени, съобщава БНР.

За тези две седмици след първия протест диалогът с министерството на транспорта се възстанови, заяви председателят на Сдружението на превозвачите в Бургас Добромир Симов. Лошото е, че от разговорите с министър Росен Желязков няма реален резултат, подчерта той.

Автобуси с по двама души пътуват от София до Варна (ВИДЕО)

Според Евелина Пулева, собственик на туристическа агенция, браншът се чувства уязвим, защото българите са готови да пътуват, но никой не иска да стои с маска в автобус в продължение на 3-4 часа. Забавя се и изготвянето на указания за работата.

В протестна готовност са както превозвачи, така екскурзоводи и туроператори. Седем искания са посочили в изготвено от тях писмо. Те са за безвъзмездна финансова помощ, безлихвени заеми за оборотни средства, 800 лева безвъзмездна месечна финансова помощ за екскурзоводите за срок от една година, визови облекчения и правила за пътуване от и към трети страни, както и рекламна кампания за популяризиране на българския културен туризъм.

Предстои подготвянето на протестна декларация, която ще бъде изпратена до Министерския съвет и до премиера Бойко Борисов.
БГНЕС, БНР