Николай Денков
Николай Денков / БТА
Премиерът Николай Денков коментира темата с недоверието. Той заяви, че няма "особени притеснения" за самото гласуване, тъй като съдържанието на вота е "празно" и не очаква проблеми с гласуването.

По отношение на заседанието на Съвета по сигурност да се включат повече хора, включително председателите на парламентарните групи, поискали отпадане на дерогацията. "И аз искам дерогацията да падне, но като премиер първи приоритет е пазара на горива да е стабилен. С искането за отпадане на дерогацията за 3 дни се създават рискове", смята той.

"Не знам какви поводи съм дал някой да мисли, че ще действам в подкрепа на Путин. Това е доста абсурдно. Действително разговора какви средства отиват в руския бюджет е сериозен и важен. Начинът, по който може да се реши, е да се изтеглят максимално много средства към бюджета, както и преминаване към неруски нефт", отговори премиерът на председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски относно това какво ще се случи ако не се приеме отпадане на дерогацията.

Премиерът към опозицията: Единствено пропагандата лъжата и обидите са това, което може да използвате


"Ние самите съкратихме периода за преминаване на неруски нефт, но искахме това да стане поетапно, за да няма сътресения на българския пазар", посочи Денков.

На въпрос как тълкува отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да присъства на заседанието, премиерът заяви, че го приема отказа нормално и че двамата вече са разговаряли по много теми.

Пеевски: Ако не се приеме отпадане на дерогацията, ще смятаме, че Путин е взел властта в България

По думите му финансовият министър да разговаря да се изчистят различията,  за да може да е приемлив и за ГЕРБ, тъй като правителството разчитат на тяхната подкрепа. Според Денков, подходът на Василев е по-различен за политиките, които трябва да се реализират. Това е едно разминаване в подхода и философията, заяви той.

Денков отговори и на изказванията на Борисов, че Кирил Петков е поискал подкрепа за Васил Терзиев, иначе правителството ще падне. "В този смисъл ние сме по-близки с ГЕРБ, отколкото сме с Ваня Григорова. Поради тази причина казах на кмета на София да не затварят тази възможност, защото ние в миналото НС направихме това и стигнахме до нови избори", посочи Денков .

"Ти като кажеш, че с този не мога, ти губиш позиции спрямо останалите", заяви Денков и посочи, че те са минали през този път.