38 млн. лева е поискал кметът на Карлово няма как обаче да ги дадем. Това каза премиерът Димитър Главчев относно забавените пари за възстановяване на щетите след наводненията в Карлово през 2022 г.

"Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", заяви Главчев.

Главчев присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". 

НАТО е отбранителен съюз и няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна“, заяви служебният министър-председател.

Коментарът му беше по повод изказването на президента Румен Радев, че „припрените реакции на наши политици и наши институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия“.

Главчев обясни, че при разговор "на четири очи" с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, той е казал, че „изкуството, всъщност, и целта е как, помагайки на Украйна, да не въвлечем НАТО“.

Президентът реферира към чл. 5-и, той каза, че която и да е от страните от НАТО, ако бъде нападната, ще бъде защитена от целия алианс. То е така – ако бъде нападната, ще бъде защитена, но никоя от страните от НАТО няма намерение да напада Русия. Това беше подчертано от генералния секретар Йенс Столтенберг, каза Димитър Главчев.

По случая със сблъсъка между два влака на Централна гара – София премиерът каза, че не е запознат. „Проблемите на гарата сигурно са големи. Но по-скоро проблемът при този инцидент е в това, че на машиниста, който прави маневрата, му е прилошало“, посочи той.

Относно цената на тока Главчев каза, че няма да се промени драстично, а както са казали от КЕВР – с 2%.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня