/ БГНЕС
Бойко Борисов призова и министрите за подкрепа на кампанията "ДА! За живот!"
Премиерът Бойко Борисов подкрепи кампанията на здравното министерство в полза на донорството и сам показа своята карта "Да! За живот!"

Започва кампания за насърчаване на донорството (ВИДЕО)


Това стана преди началото на заседанието на правителството.

Борисов изрази своята готовност да стане донор и апелира към министрите и те да се включат. Борисов наблегна, че тук няма място за предразсъдъци.

"Аз съм го направил вече. В България се правят най-модерни трансплантации. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито в България. Аз бих го поставил по друг начин въпроса – с успешна донорска операция, част от тебе продължава да живее. Не само спасяваш живот“, настоя премиерът.

3/4 от българите биха потърсили донор, но едва 1/3 биха дали съгласие за донорство

Той посочи, че 1151 човека чакат за трансплантация, а подобна операция би ги върнала напълно към живота.

„Надявам се тука всеки един да се замисли и да го прецени и ако толкова си мислят какво би се случило като дадеш орган, да си помислят чисто егоистично – продължаваш да живееш. Не само душата, но и още нещо да продължи да живее. Надявам се и вие да подкрепите тази кампания, човек не знае кога може да му се случи“, заключи Борисов.

"Всички религиозни общности застанаха зад нас", похвали се от своя страна здравният министър Кирил Ананиев.

1151 души чакат за трансплантация у нас

Той подчерта, че картата „Да! За живот!“ няма юридическа стойност, но има за цел човек приживе да изрази своето желание да бъде донор, което да даде основание на близките му да вземат информирано решение при донорска ситуация.

„С тази карта, която представлява само една от мерките, искам да предизвикаме дискусия в обществото, семейството, училищата и общностите, за да помогнем на хиляди хора, които имат нужда от втори шанс за живот“, обясни и Кирил Ананиев.