/ ThinkStock/Getty Images
Прогноза за времето за 28 февруари, сряда
През нощта снеговалежите ще се активизират и ще са по-интензивни в югоизточната половина на страната. Вятърът все още ще е от север-североизток, в Източна България ще е умерен до силен. Минималните температури ще са между минус 12 и минус 7 градуса, по южното Черноморие до минус 3-4 градуса.

В сряда още сутринта от югозапад валежите ще спират и облачността ще започне да се разкъсва. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е умерен до силен и с него ще нахлува още студен въздух. До края на денонощието снеговалежите ще спрат, най-късно в крайните североизточни райони. Остава студено с максимални температури между минус 7 градуса и минус 2 градуса, малко по-високи в крайните югозападни и югоизточни райони.

Чакат ни още валежи от сняг и студ, от петък затопляне

Жълт код за студ и сняг е обявен за 17 области на страна и столицата София за 28 февруари, сряда, показва справка в сайта на НИМХ-БАН.

В девет области на страната предупреждението е за отрицателни температури. Синоптиците предупреждават, че през нощта температурите ще са до минус осем градуса, а през деня ще останат под нулата в областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, София-област и София-град.

време опасен код
НИМХ-БАН

ГАЛЕРИЯ: Зимата се завърна

Жълт код за валежи от сняг и студ е обявен за шест области в Североизточна България за сряда. Предупреждението е в сила за областите Силистренска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Варненска и Добричка. В тези райони наред с температурите под нулата ще вали сняг. Количества ще са 10-20 л./кв.м. и ще се образува и нова снежна покривка – 10-20 см.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната

За областите Сливен и Бургас е обявен жълт код само за снеговалежи. В Бургаско ще вали сняг с количества 10-20 л./кв.м и ще се образува нова снежна покривка – 10-20см, с изключение на южните райони, където снегът ще се примесва с дъжд. В Сливенско ще вали сняг, като очакваните количества са 10-20 л./кв.м. Ще се образува и нова снежна покривка – 5-15см.

Над планинските масиви на Югозападна България валежите сутринта ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, след обяд и до предимно слънчево. В останалите планини все още ще превалява сняг, в процес на спиране, най-късно, вечерта, в Източна Стара планина. Ще духа умерен и силен западен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7 градуса, на 2000 метра – около минус 13 градуса.

сняг зима
БГНЕС

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, с валежи от сняг, в южните райони примесени с дъжд, които след обяд ще започнат да спират. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между минус 4 градуса и 1 градуса. Температурата на морската вода е 4-5 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg