Предупреждават за незначителни повишения на речните нива
Предупреждават за незначителни повишения на речните нива / снимка: БГНЕС, архив

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес само в Източна България ще има валежи с количества до 5 л/кв.м.

В сряда, главно през втората половина от деня ще има локални превалявания, които ще варират между 5-15 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък от запад валежите ще се усилят, като в западните райони ще достигнат между 10-25 л/кв.м, а в централните и източните райони между 1-5 л/кв.м. През останалите дни от седмицата валежите ще продължат, като западната половина на страната ще са между 5-15 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 4 октомври до 8 часа на 5 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се понижавали. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Почти в цялата страна те са около праговете за ниски и средни води. В долните течения на реките Провадийска и Камчия (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) водните количества са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения в нивата на наблюдаваните от НИМХ реки са в Дунавския басейн регистрираните понижения са с до -10 см; в Черноморския басейн нивата на наблюдаваните реки са останали непроменени. В Източнобеломорския басейн регистрираните изменения са от +10 до -12 см. В Западнобеломорския басейн регистрираните понижения са в поречието на Места с до -2 см и във водосбора на р. Струма с до -6 см.

За Дунавски басейн днес се очакват краткотрайни, незначителни повишения на реките: Огоста - горно течение, Искър - горно и средно течение, Вит - горно течение, Осъм - горно течение, Янтра - горно течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 6, 7 и 8 октомври около и под средната многогодишна стойност. Нивата ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира нива в долното течение на реката на 6, 7 и 8 октомври коло и под средномногогодишната стойност.

Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира нива в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9 октомври около и под средномногогодишната стойност.

Водните количества ще останат без съществена промяна. За Черноморския басейн днес и утре са възможни незначителни повишения на нивата в горните течения на реките Провадийска и Камчия и по южночерноморските реки.

За Източнобеломорския басейн днес и през следващите дни, вследствие на прогнозираните валежи, са възможни повишения на водните нива в поречията на реките: Тунджа - горно течение, Марица - горно и средно течение, Арда - горно и средно течение. Системата за ранно предупреждение на НИМХ-БАН прогнозира за водосборите на реките Марица, Арда и Тунджа нива под праговете за предупреждение.

За Западнобеломорския басейн днес в резултат на прогнозираните валежи, са възможни краткотрайни повишения на речните нива във водосбора на реките Места и Струма.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.