/ Pixabay
Планирано спиране на ТЕЦ "София Изток" ще засегне няколко столични квартала. То ще бъде от 2 до 11 август и ще засегне 6 274 абонатни станции. В същото време, но от 2 до 9 август, ще бъде преустановена работата и на топлорайон "София". Това съобщи директорът на топлорайон "София Изток" Росен Флоров.

Спирането на топлоподаването ще засегне кварталите, които се захранват от ТР "София Изток" и ТР "София" - кв. "Яворов", кв. "Гео Милев", кв."Изток", кв. "Изгрев", кв. "Лозенец", ж.к. "Динабад", ж.к. "Младост 1, 1А, 2, 3 и 4.; кв. "Витоша", ж.к. "Дружба" 1 и 2, както и участък от централната градска част.

Основната причина за спирането на ТЕЦ "София Изток" е нуждата от изпитание на газопровода от газоразпределителна станция "Казичене" до централата.

КЕВР утвърди поскъпването на парното и тока от 1 юли

Съгласно нормативната уредба Топлофикация София е длъжна да прави това веднъж на десет години. По план следващата година предстои същото изпитание и за вътрешните газопроводи в централата.

За да минимизира неудобството, дружеството ще използва това спиране, за да обедини двете проверки. Така ще се избегне преустановяване на работата на централата през 2022 г. По време на тазгодишното спиране ще бъдат извършени и ремонтни дейности по топлопреносната мрежа.
БТА