Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев / darikradio.bg
Основната цел на разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии беше невъзможността да се оказва някакво влияние над съдиите при назначаването им от страна на съвета, заяви в предаването „Годината” по Дарик представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Всички новини от „Годината“ можете да откриете тук

Съветът се раздели на две колегии през април миналата година, а парламентът за първи път избра членовете им поотделно – шестима за съдийската и петима за прокурорската колегия. Според Магдалинчев ВСС има нужда от въпросната парламентарна квота, защото ако е съставен само от професионалисти, ще се изгуби външният поглед над проблемите.
 
БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ - ПРЕДСТАВЛЯВАЩ ВСС В ГОДИНАТА ПО ДАРИК

БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ - ПРЕДСТАВЛЯВАЩ ВСС В ГОДИНАТА ПО ДАРИК

Публикувахте от Дарик радио в 15 декември 2017 г.
Лозан Панов: След реформата въздействието на политиката върху съдебната система продължава (ВИДЕО)

Боян Магдалинчев
darikradio.bg

„Ако приемем, че ВСС трябва да се състои само от професионалисти, като че ли се губи външната оценка на нещата. Когато попаднеш в една среда, не можеш да видиш проблемите, които съществуват реално. Трябва да имаш страничен поглед, за да се подскаже, че може да има проблем, който когато си вътре в системата, не можеш да забележиш“, обясни той.

Висшият съдебен съвет вдигна заплатите на всички магистрати

Друг е въпросът дали парламентарната квота следва да бъде в този си вид и размер, коментира Магдалинчев.

„Нека времето мине. През 2015 г. се направи тази голяма крачка и се разделиха и се създадоха две колегии, да се види как ще функционира системата, защото основната цел на разделението беше невъзможност да се оказва някакво влияние по отношение на съдиите при назначението от страна на ВСС“, допълни той.