СЗО
СЗО / iStock/Getty Images
Народното събрание ще е домакин на международна среща за представяне на Доклада за финансова защита в Република България на Световната здравна организация. Срещата е под патронажа на Комисията по здравеопазването и ще се проведе на 19 юли 2022 г. от 11.00 часа в зала „Изток“, съобщиха от пресцентъра на НС.

СЗО призова: Светът да се върне към носенето на маски и масовото тестване

Целите на устойчиво развитие, приети от Организацията на обединените нации през 2015 г., призовават за мониторинг и докладване на финансовата защита като един от двата показателя за универсално здравно покритие. Първият цялостен анализ на финансовата защита в България оценява до каква степен хората в страната изпитват финансови затруднения, когато използват здравни услуги и лекарства. Той обхваща периода между 2005-2022 г.

Още една ваксина срещу коронавируса бе разрешена в САЩ

Целта на срещата е да се поставят на обсъждане теми, свързани с ролята на публичното финансиране за здравеопазване и застъпничество за увеличаване на разпределянето на бюджетни ресурси за здравеопазване в страната, бъдещата политика за финансиране на здравеопазването за защита на населението от обедняване и нарастващите плащания от джоба, както и политическите инструменти и планове за въвеждане на реформи в здравната система.