От Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) предлагат субсидия от минимум 300 - 350 лева на декар и представяне на документи, че гроздето е продадено на лицензирани производители. Това каза пред журналисти днес в новозагорското село Еленово Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, който бе гост на ритуал по празнично зарязване на лозите в лозята на "Едоардо Миролио". Така според тях ще се ограничи сивия сектор.

Министърът на земеделието: България заема достойно място на винената карта на света

В момента има помощи - 15 евро на декар, колкото се дават и за пасище, посочи Чорбаджийски. Положението в сектора в момента е много трудно, поради факта, че поскъпнаха доста от енергоносителитекоментира той. Повишили са се цените на торовете, препаратите и всичко необходимо за стопанисването на един масив. При винарите са поскъпнали бутилките, тапите, опаковките и т.н. Така неизбежно ще се повишат цените на вината в България, смята той.

Чорбаджийски изрази надежда, че няма да има производители, които ще се откажат от обработването на масивите. По думите му, държавата трябва да вземе спешни мерки за субсидиране на сектора, защото в противен случай ще има фалити и изкореняване на лозя.

Негово и Нейно Величество виното и любовта - какво празнуват българите (СНИМКИ)

Миналата година са изкоренени 20 000 декара лозя, каза още той. Очакванията на бранша са между първо и второ четене на бюджета да бъде намерено решение за субсидиране на лозарите. Възможно е да се прибегне и към протести, ако това не се случи, каза още Чорбаджийски.