/ БГНЕС, архив
Предсрочно освободените затворници да носят гривни за електронно проследяване - това поиска министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя ще предложи залагането на тази мярка в три закона, а повод за предложението стана решението на Софийския градски съд за предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца, членове на организираната престъпна група "Наглите". Другата промяна, която ще предложи правосъдното министерство, предвижда администрацията на затвора да подготвя подробно становище с отчитане всички рискове при предсрочно освобождаване на дадено лице.

Цачева предлага да се следят електронно лицата, освободени предсрочно от затвора
 
За да се въведе проследяването на освободени затворници чрез електронни гривни, са нужни промени в Наказателния и Гражданско-процесуалния кодекс, както и в закона за изпълнение на наказанията. Към момента такова проследяване е предвидено за осъдените на общ или лек режим, когато не нощуват в затвора, за лицата на пробация и под домашен арест.
 
След като миналата година Министерството на правосъдието прекрати обществената поръчка за гривните, заради явяването само на един кандидат, сега ще бъде обявена нова, обясни министър Цачева.

Прокуратурата е против предсрочно освобождаване на двама от „Наглите”
 
"В най-скоро време процедурата ще стартира. Надявам се на успешното и бързо приключване, така че да разполагаме и с техническата възможност за такова електронно проследяване, наблюдение, контрол върху подобен род лица", каза министърът на правосъдието.
 
Според Цачева в условията на новия ред, при който затворникът директно се обръща към съда с молба за предсрочно освобождаване, администрацията на затвора трябва да посочва в своето становище всички рискови фактори, свързани с лицето, включително наличието на висящи съдебни производства без доказана вина.