/ ThinkStock/Getty Images
Предлагат по-опасните нарушения да оскъпяват Гражданската отговорност
101949
Предлагат по-опасните нарушения да оскъпяват Гражданската отговорност
  • Предлагат по-опасните нарушения да оскъпяват Гражданската отговорност
Нарушения, които могат да доведат до катастрофи на пътя, да са условие за по-скъпа Гражданска отговорност. Мнението изрази Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, в интервю за Дарик.

Няма да вдигат „Гражданска отговорност“, поне на този етап
 
Очаква се Комисията за финансов надзор да представи проект на системата „бонус-малус”, който ще оскъпи полицата Гражданска отговорност за недобросъвестните шофьори, а ще намали цената на автозастраховката за коректните водачи.
 
Председателят на българските застрахователи Константин Велев очерта кои нарушения би трябвало да доведат до по-скъпа автозастраховка: „Например преминаването на червен светофар е тежко нарушение, което би следвало да се отчита, защото предполага по-сериозно несъобразяване от страна на водача с пътната обстановка. Неправилно паркиране, например, не е от нарушенията, които би следвало да отчитаме в една „бонус-малус” система. Макар и да е нарушение на Закона за движение по пътищата и следва да се санкционира, то няма такова отражение към риска от причиняване на пътнотранспортно произшествие”.

Работата по системата „бонус-малус“ продължава - какво предстои?
 
Не е изключено влизането на страната ни в Еврозоната да доведе до по-скъпи автозастраховки, но това зависи от начина, по който България ще договори влизането си във валутния механизъм, стана ясно от думите на Велев.
 
Попитан дали промяната на валутния курс ще окаже влияние, той отговори: „Би трябвало тя да окаже влияние на всички продукти и услуги, не само на цената на застраховката. Ако ние влезем в Еврозоната при друг курс, различен от сегашния фиксиран, естествено, че това ще се отрази върху цената им и застраховките едва ли ще правят изключение".

Константин Велев
Константин Велев БГНЕС

Засега полицата Гражданска отговорност няма да поскъпва, обясни Константин Велев.