/ ThinkStock/Getty Images
Заради неясноти в закона съществува противоречива съдебна практика
Депутати предлагат промени в Наказателния кодекс, за да преодолеят противоречивата съдебна практика, свързана с присъдите на шофьори, хванати зад волана след употреба на наркотични вещества.

Катастрофа между лек и товарен автомобил, единият шофьор се оказа дрогиран

Законопроектът е качен за обществено обсъждане в сайта на Народното събрание, с него законодателят цели да преодолее противоречивата съдебна практика по някои случаи. Много често пътните полицаи установяват наличие на наркотично вещество у даден шофьор, но той по-късно е оправдан от съда.

Затвор за дрогиран шофьор осъждан 26 пъти

Причината за това е начинът, по който се извършват тестовете. Според специалистите те доказват единствено, че тестваният водач е приел наркотично вещество, но не точно кога, а това може да е било преди ден, два, седмица или дори месец. С други думи не се доказва категорично, че даденото вещество оказва влияние върху шофьора и неговите реакции към момента.

Задържаха шофьор без книжка да шофира след употреба на коктейл от наркотици

Така депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, който показва положителен резултат само в кратък период след употребата, за да може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху поведението и реакциите на водача. Предвижда се и кръвна проба, каквото се взема и на пияните шофьори.

Хванаха дрогиран шофьор с метамфетамин

Различни експерти дават за пример сиропа за кашлица, който съдържа кодеин, засичан от полевите тестове на полицаите. Ето защо е необходима много ясна регламентация.