/ БГНЕС
ВСС ще продължи да работи извън мандата си, заяви правосъдният министър Крум Зарков. Днес е последното заседание на съдебните кадровици в рамките на редовния им мандат. Според Зарков това не би трябвало да е проблем, тъй като има подобно тълкувателно решение на КС.

"Аналогията е същата, с която Конституционния съд постанови, че инспектората към ВСС продължава да работи и извън мандата си. Решението след това е в ръцете на следващия парламент", категоричен беше той.

Той обясни, че и причините предходното Народното събрание да не избере нов състав на съдебния съвет.

"Знаете, че предишните три парламента трудно успяваха да съберат обикновено мнозинство, а да не говорим за конституционно такова. Това не е оправдание, беше грешка. Грешка, която новите депутати призовавам да не допускат", апелира министърът, който преди това беше народен представител.

Крум Зарков акцентира върху важността следващият състав на Висшият съдебен съвет да бъде от качествени специалисти. И квотите да не се попълват от партиите задкулисно.

"Това важи не само за ВСС, но и за инспектората и за Конституционния съд. За съжаление стигнахме до това, че към начина на избор и към качеството на избора непрекъснато да има съмнения. Стигнахме до там, че да нямаме доверие на институциите", подчерта правосъдният министър.