/ БГНЕС
Предвид цялостното състояние на българския футбол и инцидентите от вчера премиерът е поискал преустановяване на отношенията на държавата с Българския футболен съюз /БФС/ и оставката на председателя Борислав Михайлов. Това съобщи спортният министър Красен Кралев пред журналисти в министерския съвет.

Расистките обиди на мача България-Англия са основна тема във Великобритания (ВИДЕО)

"След последните прояви, и имайки предвид цялостното състояние на българския футбол, и инцидентите, премиерът ми разпореди от днес нататък да преустановим всякакви отношения с Българския футболен съюз, включително финансови, до подаване на оставката на председателят на БФС Борислав Михайлов", заяви Кралев.

Равносметката след мача България-Англия - как се справи полицията?

"Преди малко премиерът ме извика по спешност. Знаете, че през последните 4 години българското правителство направи изключително много за развитието на българския футбол", припомни Кралев. Той отчете, че са се построили терени и са се давали средства за развитие на детско-юношеските отбори.

Кралев бе категоричен, че с това няма нарушаване на правилата на УЕФА. "Искаме оставката заради цялостното състояние на българския футбол, заради инцидентите вчера. Държавата не може да толерира повече такова поведение", заяви спортният министър.

Малко по-късно през деня премиерът Бойко Борисов лично призова за незабавната оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов във фейсбук. 

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия.