Правителството одобри проекта за антикорупционен закон
Правителството одобри проекта за антикорупционен закон / БГНЕС
Правителството одобри новия антикорупционен закон
85633
Правителството одобри новия антикорупционен закон
Правителството одобри новия антикорупционен закон
  • Правителството одобри новия антикорупционен закон
  • Правителството одобри новия антикорупционен закон

Лица на висши държавни постове и лица, заемащи длъжности, свързани с разходване на публични средства, ще трябва да декларират имуществото и доходите на човека, с когото живеят, дори да нямат официален брак. Това предвижда новият Закон за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, одобрен от правителството.

Фактическото съжителство на съпружески начала за повече от две години ще задължава лицето на висок пост да декларира заможността на своя партньор. На деклариране ще подлежат и чуждото недвижимо имущество или автомобили, ако са над 10 000 лева.

Още детайли от предложенията за нов Закон за борба с корупцията

Единен орган за предотвратяване на корупцията и подаване само на една декларация за имущество и интереси предвижда новият антикорупционен закон. Той се концентрира по високите етажи на властта и дава възможност на Националното бюро да поиска от съда разкриване на банкова, застрахователна или данъчна тайна. Законът включва и фактическото съжителство на съпружески начала за повече от две години.

Как ще се установява това, обясни вицепремиерът Меглена Кунева: "Има действия, които водят до такива изводи. Примерно ако имате дете, плащате общи сметки. Смятам, че това е много отчетливо и ясно доказателство".

Магистратите ще подават декларациите си до инспектората на ВСС, а при несъответствие инспекторатът ще сезира Националното бюро за извършване на задълбочена проверка.