Десислава Атанасова наруши т.нар. "джентълменското споразумение" между двете коалиции. Това обяви на брифинг депутатът от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Това трябва да стане ясно на всички - това обяснява защо трябва да сме внимателни с ГЕРБ-СДС, защото във всеки един момент може да се окаже, че за това, което сме се споразумявали, няма да бъде спазено, без допълнителни условия или с поставени други акценти, Аз се надявам, че ГЕРБ-СДС ще се върнат към позицията, която преди това сме уточнили, заяви още той.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за председател на парламента

По думите на ген. Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България", доверието е най-важното в политиката. Той попита как ГЕРБ очакват подкрепа за първия мандат, след като нарушават едно джентълменско споразумение.

Десислава Атанасова отрече обвиненията. "Джентълменското споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не е изчерпано. И тогава, и сега, то беше заедно с ангажимента НС да работи повече от 3 месеца, за да има ротация на председателя и на парламента, и на правната комисия. Единствено от нас и от тях зависи животът на НС да бъде дълъг и да излъчи правителство", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова подчерта, че се надява, че ПП-ДБ ще осигурят дългия живот на българския парламент като подкрепят кабинета на Мария Габриел.

При т. нар. "джентълменско споразумение", председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че е възможен ротационен принцип при избора на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси , при условие че парламентът работи повече от три месеца. Тогава тя обясни, че ротационното председателство няма как да бъде скрепено с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи политически сили в 49-ото Народно събрание.