Огънят в планината Славянка вече е на километър от граничната бразда с България. Пожарникари и горски служители дежурят край санданските села Петрово и Голешево, правят пътеки и разчистват растителността, предаде БНТ.

Хеликоптери от гръцка страна постоянно правят обходи и сипват вода. В момента той се гаси единствено и само от летателна техника, защото районът е недостъпен. Хора от пограничните райони споделят, че преди години отново е имало пожар в планината и отново е използвана само летателна техника, тъй като в района вероятно има останали мини и е опасно за пожарникарите да обхождат.

Притесненията са заради вятъра, който разпалва огъня и е възможно в следобедните часове да премине на българска територия и да засегне горския резерват "Али ботуш".

Горски служители от Държавните горски стопанства в Катунци и Гоце Делчев, както и пожарникари, са на границата с Гърция, за да направят опит да не допуснат навлизането на пламналия над Славянка пожар, съобщават от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) на Facebook страницата си. 

Засега огънят е на гръцка територия, но е близо до нашата страна. Върхов е, гаси се от два хеликоптера и самолет. Българските горски служители от 5:00 часа сутринта правят просеки и разчистват терена, така че да бъде ограничено навлизането на огъня в България, се посочва още в публикацията.

Пожар в Гърция приближава границата с България

Миналата седмица пожар, който гореше на границата със Република Северна Македония, в планина Огражден навлезе и у нас.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ