В петък пожари избухнаха в различни райони на страната, на някои места беше обявено частично бедствено положение. Десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават борбата с възникналите огнища.

пожари
МО


Частично бедствено положение е обявено вече в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград.

пожари
МО

Огнен ад обхвана части от страната

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили участват в гасенето на пожари на места, съобщиха от МО.

Ето и каква е обстановката към този момент по градове:

enlightenedТополовград

Големия пожар в тополовградското село Стрем, където огнената стихия в петък изпепели къщи, селскостопански постройки и няколко автомобила, също вече е под контрол. Хората са в безопасност, а тези, които бяха евакуирани, са по домовете си, съобщи заместник–областният управител на Хасково Митко Петров.

По-рано от селото бяха евакуирани 25 души.
 

пожар Тополовград
БТА


Евакуираните жители на с. Срем бяха настанени в Устремския манастир “Св. Троица”, съобщиха от Сливенската митрополия.

Пожар изпепели повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. В общината беше обявено частично бедствено положение. Пожарът там е под контрола на огнеборците и обстановката вече е малко по-спокойна. Критичната ситуация наложи намеса от въздуха. Хеликоптерите и днес продължават да обсипват склоновете с вода. Вече няма опасност за населените места. На терен остават пожарникари, горски служители, доброволци и тежка техника.

enlightenedСвиленград

Ситуацията около свиленградското село Студена, където по-рано в събота възникна огнище, остава тежка за момента. Пожарът там продължава да се развива и пътят за селото е затворен, съобщи за БТА заместник–областният управител на Хасково Митко Петров.

Към момента засегнатите площи са около 30 000 декара. В района гори терен с борови дървета, дъбова гора, смесени насаждения и сухи треви, засегнати са и ниви, каза още Митко Петров.

„Ситуацията край Студена е тежка заради силния вятър. Към момента се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак. Работят шест екипа пожарникари. Огънят е труден за овладяване заради тежкия терен, който е в пресечна местност“, обясни заместник областният управител. Митко Петров увери, че за момента няма опасност за хората и населените места, тъй като около селата вече са направени просеки и местни хора също наблюдават ситуацията, за да не бъде изпуснат огънят навътре към къщите.

Възникналият през днешния ден пожар в с. Дъбовец е овладян, но остават екипи на място, заради опасност от повторно разпалване.

enlightenedЕлхово

Локализиран е вече пожарът между селата Гранитово и Мелница в Елховско, който пламна в петък следобед. В района и през нощта ще останат дежурни два противопожарни екипа и горски служители, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ямбол.

Огънят обхвана 8000 декара - низова горска растителност и сухи тревни площи. По-рано днес беше ограничен, но заради силния вятър в следобедните часове се разрази отново. В потушаването се включиха десетки огнеборци, военни, гранични и горски служители, доброволци.

enlightenedРусе

Голям пожар пламна 
в сухи треви и храсти в местност под старата телевизионна кула край Русе, потвърди регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева. 

Сигналът е подаден в 12:40 часа. На място са изпратени шест екипа на противопожарната служба. В следобедните часове огънят беше овладян. Огнеборците са били подпомогнати от шестима доброволци от формированието към Община Русе. Благодарение на техните бързи и координирани действия към момента ситуацията е овладяна и няма опасност за населението и околните обекти.

По информация на ОД на МВР-Русе няма пострадали хора. Причините за възникването на пожара предстои да бъдат установени, както и материалните щети.

Пожарникарите и доброволците от общинското формирование продължават да следят района, за да предотвратят евентуални нови огнища.
 

пожар Тополовград
БТА


enlightenedПловдивско

Пожар затвори пътя от Хисаря към Карлово през с. Михилци в двете посоки, заради появило се огнище на пожар и предприети действия за погасяването му. Полицейски екипи пренасочват движението.

Общините Хисаря и Калояново набират доброволци, които да се включат и в неделя в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово, съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, която благодари на десетките граждани, огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, които помогнаха за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността от запалване на склада на Военно-медицинска академия с медицински материали.

По данни на директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив, старши комисар Васил Димов, който ръководи на място гасенето на пожара, макар че обстановката е крайно динамична, има надежда утре пожарът да бъде изцяло потушен. Затова е необходима и подкрепата на доброволците.

пожар Пловдивско
МЗХ


На помощ на пловдивските огнеборци в община Хисаря дойдоха пожарникари от Копривщица, Габрово и София, съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.
 

пожар Пловдивско
МЗХ

По информация от гл. инспектор Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН-Пловдив, на терен в момента са огнеборци и горски работници с тежка техника, но за утре е крайно необходима повече жива сила.

Доброволците трябва да са облечени с памучни дрехи с дълъг ръкав, с дълги панталони и затворени обувки. Препоръчително е да се снабдят предварително с лопати и тупалки.

Пожарите в Средна гора започнаха на 12 юли сутринта. Заради тежката обстановка областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново.

enlightenedКарловско

Горски пожар е пламнал тази вечер в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Към мястото веднага са насочени четири екипа на пожарната. Теренът е от широколистна гора, изоставени лозови и розови градини.


enlightenedКюстендилско

Разраства се пожарът в Държавното ловно стопанство "Осогово". Около 400 са вече опожарените декари, повечето от които са голи площи и ниски борчета, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. Огънят е обхванал около 150 декара гора. Пожарът е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него, казаха още от ЮЗДП. Горските служители и пожарникарите продължават работа на терен, а борбата с огъня ще продължи и утре.

Пожарът в иглолистна гора в землището на с. Коприва, община Кюстендил е локализиран на площ около 120 дка. Пожарът се намира на около 600 м от границата ни със С. Македония, където е локализиран. Пожарът е локализиран от три страни, развива се в северна посока.
 
Два вертолета на Военновъздушните сили ВВС – Ми-17 и AS 532 AL Cougar, от състава на 24-та авиобаза – Крумово през вчерашния ден, 12 юли, гасиха два пожара – в боровата гора в труднодостъпната местност в Средна гора между селата Михилци и Песнопой и по-късно възникнал пожар в района на село Срем, община Тополовград, област Хасково.

Участието на вертолет Ми-17 в гасенето на горския пожар в област Пловдив продължи 3 часа, като бяха направени 21 захода и бяха хвърлени 42 тона вода. Вторият вертолет AS 532 AL Cougar изпълни задача с продължителност 5 часа и 25 минути, като направи 52 захода и хвърли 83 тона вода. След това той беше пренасочен към пожар в района село Срем, община Тополовград, където за 2 часа и 15 минути направи 3 пуска на 6 тона вода.

Днес е получено и искане от МВР за два хеликоптера от 24-та авиобаза – Крумово за овладяване на пожара, възникнал в землището на село Горноселци, община Ивайловград, област Хасково.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, МВР