Потънали плавателни съдове пречат на корабоплаването по Дунав
Потънали плавателни съдове пречат на корабоплаването по Дунав / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Заради потънали от години плавателни съдове ширината на фарватера (плавателния път) по река Дунав край остров Косуй е малка. Това съобщи директорът на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” (АППД) инж. Павлин Цонев.

Плавателните съдове в този район са потънали преди повече от 50 години. Стърчащите от тях железа обаче принуждават ширината на фарватера да бъде ограничена до 80-100 метра, за да не бъдат повредени минаващите през това място кораби. Преди месец украински кораб е напуснал обозначения с маркировка плавателен път и е получил пробойна на една от несамоходните секции, която е била в неговия състав, разказа Цонев.

Той информира, че други три плавателни съда - кран, секция и кораб, от години стоят на дъното на реката малко над Силистра. На състояла се вчера среща в Гюргево между него и румънския му колега е бил повдигнат въпросът за изваждането на съдовете от водата. От румънска страна е било обяснено, че срещат административни затруднения при установяване на собствениците на корабите, тъй като те трябва да дадат разрешение за това, посочва БТА.

При Русе днес водните стоежи са 80 см спрямо условната кота нула, а прогнозата за следващите два дни е нивото да спадне с още 12 см. Над 20 са критичните участъка сега по река Дунав, като най-сериозно е положението край Батин, Вардим и Белене. Към момента няма информация за заседнали кораби.